Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο «σεισμός» της SVB έφτασε ως την Κίνα: Γιατί την προτιμούσαν οι startups

Πώς ο «σεισμός» της SVB έφτασε ως την Κίνα: Γιατί την προτιμούσαν οι startups

Ο αντίκτυπος της Silicon Valley Bank έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες είχαν λάβει χρηματοδότηση από αμερικανικά venture capitals, οι οποίες την είχαν προτιμήσει, λόγω δύο χαρακτηριστικών της. 

Αναλυτικότερα, το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εν λόγω τράπεζας, φαίνεται να ήταν η ευκολία που πρόσφερε στο να ανοίξει λογαριασμό μία startup. 

Το διαδικτυακό σύστημα για το άνοιγμα λογαριασμού στην SVB επέτρεπε τη χρήση κινεζικού αριθμού κινητού τηλεφώνου για επαλήθευση, σύμφωνα με έναν ιδρυτή κινεζικής startup, ο οποίος μίλησε στο CNBC. 

Μαζί με την υποστήριξη ενός venture capitalist, μια startup μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό στην SVB μέσα σε μια εβδομάδα, είπε η πηγή. «Οι κυρίαρχες παραδοσιακές τράπεζες, όπως η Standard Chartered, η HSBC, η Citi έχουν αυστηρή πολιτική και χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξεκινήσει κάποιος ένα τραπεζικό λογαριασμό σε αυτές. Μπορεί να χρειαστούν έως και 3-6 μήνες», τόνισε.

Η πηγή σημείωσε ότι κάποτε είχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην τράπεζα και παρά το γεγονός ότι έκτοτε έχει μετακινήσει τα περισσότερα κεφάλαια, ακόμα είχε πάνω από 250.000 δολάρια, ποσό το οποίο ασφαλίζεται (οι αμερικανικές αρχές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν ότι το σύνολο των καταθέσεων είναι εγγυημένες, προκειμένου να μετριάσουν τον πανικό). 

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα σύμφωνα με την πηγή, η οποία ίδρυσε μια εταιρεία fintech και δύο άλλες εταιρείες τεχνολογίας, ήταν ότι στις εταιρείες venture capitals άρεσε η συνεργασία με την SVB επειδή η τράπεζα επέτρεπε στους επενδυτές να δουν και να εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν τα κεφάλαιά τους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Κομισιόν: Πολύ περιορισμένη η παρουσία της SVB στην Ε.Ε.

Bundesbank: Σύσκεψη της ομάδας χρηματοοικονικών κρίσεων για την SVB

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News