Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 14:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πολύ περιορισμένη η παρουσία της SVB στην Ε.Ε.

Κομισιόν: Πολύ περιορισμένη η παρουσία της SVB στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Bundesbank: Σύσκεψη της ομάδας χρηματοοικονομικών κρίσεων για την SVB

Η Bundesbank συγκάλεσε από την πλευρά της την ομάδα χρηματοοικονομικών κρίσεων για να αξιολογήσει τις πιθανές συνέπειες της κατάρρευσης της τράπεζας στην τοπική αγορά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί η ανάληψη έκτακτης δράσης στην Ευρώπη.

Η ομάδα στοχεύει στην ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank και σε συστάσεις, χωρίς να μπορεί να λάβει αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, που απείλησε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή εποπτείας είπε στο Reuters ότι το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο δεν είχε πραγματοποιήσει καμία έκτακτη συνεδρίαση και δεν σχεδίαζε να πραγματοποιήσει, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του να πραγματοποιηθεί στις 23-24 Μαρτίου. Σύμφωνα με την πηγή, δεν υπάρχει καμία άμεση επίπτωση της κατάρρευσης της SVB για τις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επεκταθούν σε μεγαλύτερες τράπεζες. 

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Αναλυτές της Deutsche Bank και της Citigroup εμφανίζονται απολύτως καθησυχαστικοί, λέγοντας στους πελάτες τους ότι η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας δεν αποτελεί προάγγελο για αντίστοιχα προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να προσελκύουν επενδυτές στο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Οι αναλυτές, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης, συνεχίζουν να προσελκύουν και να διατηρούν καταθέτες και έχουν ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια έναντι των αμερικανικών. Επίσης, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για την ρευστότητα στην περίπτωση ζημιάς μετά από πώληση τίτλων, σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν την τύχη της SVB;

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την κρίση του 2008

Silicon Valley Bank: Διασώζονται οι καταθέτες υπό τον φόβο του ντόμινο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News