Κόσμος Σάββατο 11/03/2023, 19:11
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο Li Qiang νέος πρωθυπουργός – Αναλαμβάνει το δύσκολο έργο αναζωογόνησης της οικονομίας

Κίνα: Ο Li Qiang νέος πρωθυπουργός – Αναλαμβάνει το δύσκολο έργο αναζωογόνησης της οικονομίας

Ο Li Qiang, ο πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης, ανέλαβε το Σάββατο τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της Κίνας, το νούμερο 2 αξίωμα της χώρας, θέτοντας τον στενό σύμμαχο του προέδρου Xi Jinping επικεφαλής της αναζωογόνησης μιας οικονομίας που έχει πληγεί από τρία χρόνια περιορισμών του COVID-19.

Ο 63χρονος Λι, ο οποίος θεωρείται ευρέως ρεαλιστής και φιλικός προς τις επιχειρήσεις, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να στηρίξει την άνιση ανάκαμψη της Κίνας εν μέσω παγκόσμιων αντιθέσεων και διαμαχών και αδύναμης εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και του ιδιωτικού τομέα.

Ο Λι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη Δύση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων των ΗΠΑ να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε βασικές τεχνολογίες και καθώς πολλές παγκόσμιες εταιρείες διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού για να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στην Κίνα λόγω των πολιτικών κινδύνων και των διαταραχών της εποχής του COVID.

Ο γραφειοκράτης καριέρας αντικαθιστά τον Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος αποσύρεται μετά από δύο πενταετείς θητείες κατά τη διάρκεια των οποίων ο ρόλος του θεωρήθηκε ότι μειωνόταν σταθερά καθώς ο Σι σκλήραινε τη στάση του και κατεύθυνε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προς μια πιο κρατικιστική πορεία.

Ο Λι Κιάνγκ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας που δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στο παρελθόν στην κεντρική κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να του δημιουργήσει κάποια προβλήματα εξοικείωσης κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του, ανέφεραν αναλυτές.

Παρόλα αυτά, οι στενοί δεσμοί του Λι με τον Σι -ο Λι ήταν προσωπάρχης του Σι μεταξύ 2004 και 2007, όταν ο τελευταίος ήταν επαρχιακός γραμματέας του κόμματος στην επαρχία Zhejiang- θα του δώσουν τη δυνατότητα να πετύχει πράγματα, είπαν παρατηρητές της ηγεσίας.

«Η δική μου ανάγνωση της κατάστασης είναι ότι ο Li Qiang θα έχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και εξουσία εντός του συστήματος», δήλωσε ο Trey McArver, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Trivium China.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News