Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 11:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ασία: Πτώση των χρηματιστηρίων στην έναρξη της εβδομάδας 

Ασία: Πτώση των χρηματιστηρίων στην έναρξη της εβδομάδας 

Πτωτικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον τα ασιατικά χρηματιστήρια στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας, με τα διφορούμενα στοιχεία από τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις αναφορές για θανάτους από κορωνοϊό στη Σαγκάη να συγκρατούν τους επενδυτές.

Στο Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε κατά 1,08%, στην Κίνα ο Shanghai απώλεσε 0,49%, στη Σεούλ ο KOSPI  σημείωσε οριακές απώλειες της τάξεως του 0,11%.

Την ώρα που στο οικονομικό κέντρο της Κίνας, τη Σαγκάη, τα lockdowns γίνονται πιο αυστηρά, χθες Κυριακή οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν τρεις θανάτους από ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. 

Η εξάπλωση της πανδημίας είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται στην ασιατική χώρα από τα τέλη του 2019, όταν και έκανε την εμφάνισή του ο ιός του κορωνοϊού στην επαρχία της Ουχάν.

Την ίδια ώρα η δημοσιοποίηση των σημερινών μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα έστειλαν και θετικά και αρνητικά μηνύματα.

Ανάπτυξη υψηλότερη των προσδοκιών εμφάνισε η κινεζική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως το κύμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τα lockdowns σε δεκάδες πόλεις αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα. 

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι ρυθμών 4,4% που περίμεναν οι αναλυτές. Το προηγούμενο τρίμηνο, η κινεζική οικονομία είχε εμφανίσει ανάπτυξη 4%. 

Από την άλλη, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τον περασμένο μήνα, οι οποίες επιβραδύνθηκαν απότομα και περισσότερο του αναμενομένου.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις του Μαρτίου κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής στο -3,5% σε ετήσια βάση, από 6,7% τον Φεβρουάριο κι έναντι προβλέψεων για συρρίκνωσή τους κατά -1,6%. 

Στον ίδιο μήνα επιδείνωση καταγράφηκε στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να ανεβαίνει στο 5,8%, από 5,5% ένα μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Περαιτέρω ανησυχία στην κινεζική κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει το γεγονός, ότι στα 31 μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6%, επίπεδο που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Η κινεζική στατιστική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα και τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Μάρτιο, η οποία κατέβασε μεν ταχύτητα στο 5% από 7,5% ένα μήνα νωρίτερα, ωστόσο ο ρυθμός αυτός ήταν ταχύτερος σε σχέση με το 4,5% των εκτιμήσεων. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News