Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινέζος μεγιστάνας πήρε χρήματα για επενδύσεις και τα ξόδεψε σε επαύλεις και Ferrari

Κινέζος μεγιστάνας πήρε χρήματα για επενδύσεις και τα ξόδεψε σε επαύλεις και Ferrari

Έναν Kινέζο μεγιστάνα ακινήτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατηγορούν οι αμερικανικές αρχές για ενορχήστρωση απάτης δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα ο Guo Wengui και ένας από τους συνεταίρους του, ο Kin Ming Je, κατηγορούνται για απάτη μέσω εμβασμάτων, χρηματιστηριακή απάτη, τραπεζική απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Wengui, ο οποίος έφυγε από την Κίνα το 2014, όντας -όπως φαίνεται- ένας από του πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, είναι επικριτής της κινεζικής κυβέρνησης και συνεργάτης του πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Stephen Bannon.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ο μεγιστάνας είπε ότι του πέρασαν χειροπέδες και τον ανέκριναν για περισσότερο από μία ώρα, ενώ αργότερα δήλωσε αθώος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και διατάχθηκε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο άντρες συγκέντρωσαν 1 δισ. δολάρια από χιλιάδες διαδικτυακούς ακόλουθους που νόμιζαν ότι χρηματοδοτούσαν επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και μια αποκλειστική λέσχη μελών.

Επίσης, φέρεται να χρησιμοποίησαν ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Himalaya Coin για να κλέψουν εκατομμύρια από επενδυτές.

Η αντίθεση του Wengui στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και οι δεσμοί του με υψηλού προφίλ, δεξιούς πολιτικούς και ακτιβιστές των ΗΠΑ, συνέβαλαν στο να τον ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακοί ακόλουθοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κινέζοι που ζουν σε δυτικές χώρες. 

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως αντί τα κεφάλαια να επενδύονται σε επιχειρήσεις, φέρεται να διοχετεύθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το μεγιστάνα και το συνέταιρό του. 

Μεταξύ άλλων, τα χρήματα δαπανήθηκαν σε μια έπαυλη 4.345 τ.μ. στο Νιου Τζέρσεϊ, σε σπορ αυτοκίνητα Lamborghini, Bugatti και Ferrari και σε κινέζικα και περσικά χαλιά αξίας σχεδόν 1 εκατ. δολαρίων.

Οι εισαγγελείς λένε ότι 100 εκατ. δολάρια τοποθετήθηκαν σε ένα hedge fund υψηλού κινδύνου και άλλα χρήματα δαπανήθηκαν σε πολυτελή αγαθά, όπως ένα πιάνο 140.000 δολαρίων, μια τηλεόραση 62.000 δολαρίων και μια βάση στήριξης τζακιού αξίας 53.000 δολαρίων.

Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάσχεσε περίπου 634 εκατ. δολάρια από τα έσοδα από 21 διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Δολοφονία εν πλω στο Ιόνιο; Νέα τροπή στο θρίλερ της εξαφάνισης της Cryptoqueen

Όποιος είχε κουζίνα σίγουρα ήξερε το όνομά της: Μια δισεκατομμυριούχος στη φυλακή

Δολοφονία εν πλω στο Ιόνιο; Νέα τροπή στο θρίλερ της εξαφάνισης της Cryptoqueen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News