Business & Finance Σάββατο 30/07/2022, 13:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βρετανικές επιχειρήσεις απομακρύνονται από την Κίνα σύμφωνα με τον επικεφαλής της CBI

Οι βρετανικές επιχειρήσεις απομακρύνονται από την Κίνα σύμφωνα με τον επικεφαλής της CBI

Οι βρετανικές επιχειρήσεις διακόπτουν τους δεσμούς τους με την Κίνα λόγω ανησυχιών για πολιτικές εντάσεις, μια αλλαγή που είναι πιθανό να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Κάθε εταιρεία με την οποία μιλάω αυτή τη στιγμή ασχολείται με την επανεξέταση των αλυσίδων εφοδιασμού της… επειδή αναμένουν ότι οι πολιτικοί μας θα επιταχύνουν αναπόφευκτα προς έναν αποσυνδεδεμένο από την Κίνα κόσμο», φέρεται να είπε στους Financial Times ο γενικός διευθυντής του CBI, Τόνι Ντάνκερ.

Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων αγαθών της Βρετανίας το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου, ενώ ήταν ο έκτος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές αγαθών, σύμφωνα με τα επίσημα εμπορικά στατιστικά της Βρετανίας.

Ωστόσο, οι ανησυχίες της Βρετανίας για την ασφάλεια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτούμενοι από διαφωνίες με την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ και άλλα ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας, Ρίτσαρντ Μουρ, δήλωσε ότι η Κίνα είναι πλέον η πρώτη του προτεραιότητα, ενόψει του αντιτρομοκρατικού έργου. 

Η Βρετανία επίσης μπλοκάρει όλο και περισσότερο τις κινεζικές εξαγορές εταιρειών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Και οι εναπομείναντες υποψήφιοι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος -η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ- δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή για την Κίνα.

Ο Ντάνκερ είπε ότι η αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για την Κίνα έκανε επίσης τις βρετανικές εταιρείες πιο επιφυλακτικές σχετικά με το να εξαρτώνται από Κινέζους προμηθευτές και ότι η μετάβαση αλλού θα ήταν «πιο ακριβή και επομένως πληθωριστική».

«Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να σκεφτείς ότι τα φθηνά αγαθά και τα φθηνότερα αγαθά μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο βρετανικός πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό 40 ετών του 9,4% τον περασμένο μήνα, εν μέρει λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News