Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 12:27
BUSINESS & FINANCE

Σταϊκούρας για Credit Suisse: Σε καλύτερη θέση πλέον οι ελληνικές τράπεζες – Οι 4 λόγοι

Σταϊκούρας για Credit Suisse: Σε καλύτερη θέση πλέον οι ελληνικές τράπεζες – Οι 4 λόγοι

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της τραπεζικής αναταραχής στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην Credit Suisse, αλλά και την αμερικανική SVB. Σε ομιλία του στην Βουλή, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, λέγοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι τα αίτια της κρίσης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αφενός για την SVB αφετέρου για την Credit Suisse, είναι διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς «οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες». 

Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα:

«Τις τελευταίες ημέρες, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βιώνει αναταραχές, που πυροδότησε, κυρίως, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse.   

Τα αίτια της κρίσης, στις δύο μεριές του Ατλαντικού, είναι διαφορετικά:

Στην περίπτωση της Αμερικανικής τράπεζας, η κατάρρευση προήλθε, πρωτίστως, από σοβαρά λάθη στην επενδυτική πολιτική και στη διαχείριση κινδύνων της τράπεζας, εν μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς και σε κενά στις εποπτικές πρακτικές για τράπεζες μικρού και μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Ελβετικής τράπεζας, τα προβλήματα, όχι μόνο σημερινά, φαίνεται να σχετίζονται με διάφορες ζημιές τα προηγούμενα έτη και με τις προθέσεις του βασικού μετόχου για τη μη παροχή πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών και ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να προβεί σε δήλωση στήριξης. 

Θα ήθελα να τονίσω ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 2008, με βελτιωμένα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και βελτιωμένο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. 

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες:

1ον. Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,7% το Δεκέμβριο του 2022).

2ον. Έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μέσω αύξησης των καταθέσεων (κατά 30% ή 50 δισ. ευρώ την τετραετία) και έχουν επανακτήσει την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές (εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισ. ευρώ).

3ον. Διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% το Δεκέμβριο του 2022).

4ον. Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων.    

Παρόλα αυτά, δεν χωράει εφησυχασμός.

Οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες. 

Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και θα συνεχίσει να μεριμνά για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.»

Αλ. Πατέλης: «Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες»

Νωρίτερα και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως η Ελλάδα δεν θα ζήσει ανάλογες αγωνίες με εκείνες του παρελθόντος, καθώς «δεν είναι καθόλου όπως πριν», αποκλείοντας το ενδεχόμενο capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων.

Ειδικότερα, υποστήριξε:

«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν. 

Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας ότι δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.

Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.

Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: «Ανάχωμα» 50 δισ. ευρώ στην κρίση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Ποια τράπεζα θα είναι η επόμενη – Από τον άνθρωπο που προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News