BUSINESS & FINANCE

ΕΤΕ: Έως τον Ιούλιο οι αποφάσεις για το μέρισμα

ΕΤΕ: Έως τον Ιούλιο οι αποφάσεις για το μέρισμα

Ανοιχτό άφησε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους από τα κέρδη της χρήσης του 2022, καθώς όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, αναμένεται η έγκριση από τον επόπτη. Το μέρισμα που έχει προϋπολογιστεί ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 20 μονάδες βάσης, αλλά σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ, η απόφαση «ανήκει» στον επόπτη που αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Εκτός από το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος η διοίκηση της ΕΤΕ θα εξετάσει και την προοπτική της επαναγοράς μετοχών, δυνατότητα που δίνεται μέσω του πλαισίου αποεπένδυσης που έχει θεσπίσει το ΤΧΣ, και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με το Ταμείο σε επόμενη φάση.

Στόχος της διοίκησης, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του 2022 είναι να πετύχουμε Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων άνω του 12% το 2025», συμπληρώνοντας ότι «η συστηματική δημιουργία κεφαλαίου προσφέρει επιλογές επιστροφής αξίας στους μετόχους μας». Η διοίκηση της ΕΤΕ έθεσε ως στόχο την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1% ετησίως, ενώ σε ότι αφορά την άντληση κεφαλαίων για την κάλυψη των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), επιδίωξη είναι η έξοδος στις αγορές μέσω του Tier II ομολόγου κατά το β’ εξάμηνο του 2023. Ο όμιλος διαθέτει ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας υπερκαλύπτοντας τους στόχους MREL με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία για τις αρχές του 2023 και εκτός από την δυνατότητα Tier II τίτλου, που αποτελεί το βασικό σενάριο, έχει επίσης την  δυνατότητα έκδοσης επίσης AT1 ομολόγου.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, που διαμορφώθηκε στο 15,7% το 2022 σε ότι αφορά το βασικό κεφαλαιακό δείκτη και στο 16,8% σε ότι αφορά  με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD FL) σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα, επιτρέπουν στον όμιλο να εξετάσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν με έμφαση εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Αυξημένα κατά 29% στα 1,1 δισ. ευρώ τα κέρδη του 2022

Τράπεζες: Προωθούν τραπεζικές χρεώσεις με συνδρομή λογαριασμού

Jefferies: Οι μύθοι για τις ελληνικές τράπεζες – Buy για την Εθνική

Τράπεζες: Κέρδη, μετά από 7 χρόνια, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News