Κόσμος Σάββατο 10/09/2022, 21:02
ΚΟΣΜΟΣ

Μηχανικοί της Meta: Κανείς δεν ξέρει πού αποθηκεύονται τα δεδομένα σας

Μηχανικοί της Meta: Κανείς δεν ξέρει πού αποθηκεύονται τα δεδομένα σας

Μηχανικοί της Meta, οι οποίοι απασχολούνται επί πολλά χρόνια στην τεχνολογική εταιρεία, πιστεύουν ότι κανένας εντός της επιχείρησης δεν θα μπορούσε να συνθέσει όλα τα δεδομένα που ανήκουν σε έναν χρήστη.

Αυτό ήταν το πόρισμα που προέκυψε από ενδελεχή έρευνα σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης και εντοπισμού δεδομένων των χρηστών της Meta, στο πλαίσιο του σκανδάλου της Cambridge Analytica το 2018. Οι μηχανικοί κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2022 και τα έγγραφα έφτασαν στη δημοσιότητα μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Ο ένας από τους μηχανικούς είναι ο Eugene Zarashaw, ο οποίος σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn απασχολείται στην εταιρεία επί σχεδόν εννιά χρόνια. Ο δεύτερος είναι ο Steven Elia, ο οποίος δουλεύει στη Meta επί 11 χρόνια.

Όταν το αρμόδιο δικαστήριο που ανέλαβε την υπόθεση ζήτησε από την Facebook να καταγράψει ποια δεδομένα των χρηστών κρατά, η εταιρεία υπέδειξε τη λειτουργία του «Download your Information». Ωστόσο, αυτό φάνηκε πως δεν περιείχε όλες τις πληροφορίες που ήθελε να εξετάσει το δικαστήριο. Εξ ου και η έρευνα ανατέθηκε σε έναν ειδικό, ο οποίος αναζητά την απάντηση στο εξής ερώτημα: πού καταγράφονται όλα τα δεδομένα ενός χρήστη της πλατφόρμας;

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο που θα μπορούσε να απαντήσει αυτή την ερώτηση. Θα χρειαζόταν μία σημαντική ομαδική προσπάθεια, ώστε να προσπαθήσει και μόνο να απαντήσει», δήλωσε σχετικά ο Zarashaw. Αντίστοιχα ο Elia, όταν ερωτήθηκε για το εάν τα δεδομένα των χρηστών και η δραστηριότητά τους αποθηκεύεται στα συστήματα των διαφημίσεων, απάντησε: «Θα συμφωνούσα επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο που θα μπορούσε να τα αναγνωρίσει όλα ή να έχει αρκετή οικειότητα με όλα αυτά».

Εκπρόσωπος της Meta σχολίασε στο Business Insider πως οι καταθέσεις των δύο μηχανικών δεν του προκαλούν καμία έκπληξη. «Έχουμε κάνει – και συνεχίζουμε να κάνουμε – σημαντικές επενδύσεις, ώστε να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας σχετικά με την προστασία των δεδομένων και τις υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένων ευρέων ελέγχων δεδομένων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική αγωγή υποβλήθηκε το 2018 και η εταιρεία εν τέλει έφτασε συμβιβασμό τον Αύγουστο, έναν μήνα προτού ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επρόκειτο να καταθέσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Meta: Τέλος στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica – Συμφωνία με τους χρήστες

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ λέει ότι χρησιμοποιείτε το Facebook και το Instagram λάθος

Η τηλεόραση «νοσεί»: Σε ποιες πλατφόρμες ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News