Κόσμος Παρασκευή 5/11/2021, 15:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σε δημόσια ακρόαση η Φ. Χάουγκεν του Facebook

Η νομοθεσία αυτή αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη προκειμένου να διαμορφώσει τη ψηφιακή οικονομία σε επίπεδο Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σε δημόσια ακρόαση η Φ. Χάουγκεν του Facebook

Σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα παρευρεθεί η Φράνσις Χάουγκεν -η πρώην εργαζόμενη στο Facebook που κατήγγειλε τις πρακτικές του-, σε μια ακρόαση κατά την οποία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η διαδικτυακή ασφάλεια, η διαφάνεια των αλγορίθμων και ο μετριασμός των κινδύνων σε σχέση με την προτεινόμενη νομοθεσία για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Η ακρόαση είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και το Europe by Satellite (EbS).

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις επιτροπές Βιομηχανίας, Νομικών Θεμάτων και Πολιτικών Ελευθεριών, και με τις ειδικές επιτροπές για την Παραπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, επί του παρόντος η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών συζητά πώς θα έπρεπε να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί η πρόταση για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020. Το εν λόγω σχέδιο νόμου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου στον οποίο προστατεύονται τα δικαιώματα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, την ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας των αλγορίθμων και την αντιμετώπιση του ελέγχου του περιεχομένου και της στοχευμένης διαφήμισης.

Η παρουσίαση της Φράνσις Χάουγκεν θα τροφοδοτήσει τις εργασίες της επιτροπής για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών πριν από την ψηφοφορία (η ημερομηνία θα αποφασιστεί σύντομα). Η νομοθεσία αυτή αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη προκειμένου να διαμορφώσει τη ψηφιακή οικονομία σε επίπεδο Ε.Ε. καθώς και να εξελιχθεί ως ένας παγκόσμιος φορέας θέσπισης προτύπων για την ψηφιακή ρύθμιση.

Δηλώσεις στον Τύπο

Μετά την ακρόαση, η κ. Χάουγκεν θα προβεί σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης με την εισηγήτρια του ΕΚ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, Κριστέλ Σαλντεμόους (Σοσιαλιστές, Δανία). Οι δηλώσεις θα πραγματοποιηθούν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης και θα μεταδοθούν διαδικτυακά από το Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και το Europe by Satellite.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Facebook: Την παραίτηση του Ζάκερμπεργκ ζητά η Φράνσις Χόγκεν

Facebook Papers: Η Χόγκεν ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου – Πληθαίνουν οι κατηγορίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News