Κόσμος Τρίτη 8/03/2022, 22:33
ΚΟΣΜΟΣ

Σέριλ Σάντμπεργκ: Εάν οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας ήταν γυναίκες, δεν θα είχαν πόλεμο

Σέριλ Σάντμπεργκ: Εάν οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας ήταν γυναίκες, δεν θα είχαν πόλεμο

Η γενική διευθύντρια της Meta, Σέριλ Σάντμπεργκ, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία δεν θα ήταν σε πόλεμο εάν κυβερνιούνταν από γυναίκες.

«Καμία χώρα που κυβερνιέται από γυναίκες δεν θα έμπαινε ποτέ σε πόλεμο», είπε η Σάντμπεργκ από το Ντουμπάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Cartier με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Σάντμπεργκ είπε ότι, αν ο μισός κόσμος κυβερνιόταν από γυναίκες, θεωρεί ότι θα ήταν «ασφαλέστερος» και «θα ευημερούσε πολύ περισσότερο».

Επίσης, θύμισε ότι τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, οι χώρες υπό την ηγεσία των γυναικών, όπως η Νέα Ζηλανδία, είχαν καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες άντρες.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία έχει εγείρει μια σειρά από προκλήσεις για την ισότητα των δύο φύλων. «Ο Covid ήταν μια πλήρης κρίση για την ισότητα των φύλων και είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει υποχωρήσει κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. 

«Ο Covid έχει εξαφανίσει τρισήμισι δεκαετίες προόδου για τις γυναίκες», είπε η Σάντμπεργκ. Οι γυναίκες εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό λόγω της άνισης ισορροπίας της εργασίας στο σπίτι, πρόσθεσε.

Το ποσοστό συμμετοχής του γυναικείου εργατικού δυναμικού έφτασε το 57% τον Ιανουάριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 1988, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Κέντρου Δικηγόρων Γυναικών.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κακά για τους δικτάτορες»

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός οργανισμός λογοκρισίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης Roskomnadzor δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook της Meta, ισχυριζόμενος ότι η κοινωνική πλατφόρμα περιόρισε άδικα την πρόσβαση σε πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ρωσικές αρχές αρχικά είχαν δώσει εντολή στην πλατφόρμα να σταματήσει τον έλεγχο γεγονότων και την επισήμανση περιεχομένου που δημοσιευόταν στο Facebook από κρατικά ρωσικά μέσα, όπως το RT και το Sputnik, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Meta για τις διεθνείς υποθέσεις, Νικ Κλεγκ, αίτημα ωστόσο που  απέρριψε η εταιρεία.

Η Ρωσία έκτοτε ενίσχυσε την καταστολή των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook αποκλεισμένο και το Twitter πιο δύσκολο στη χρήση.

Η Σάντμπεργκ συνόψισε την απόφαση της Ρωσίας να αποκλείσει το Facebook από τη χώρα με έξι απλές λέξεις:

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κακά για τους δικτάτορες. Γι’ αυτό μας κατέβασε ο Πούτιν».

Η κίνηση το μόνο που θα επιτύχει είναι να επιδεινώσει τις ελευθερίες των πολιτών στο Διαδίκτυο στη Ρωσία, τόνισε.

«Το πιο τρομακτικό μέρος όλων αυτών είναι η έλλειψη πρόσβασης. Στη Ρωσία, οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει».

«Πρέπει να αγωνιστούμε για πρόσβαση και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν πληροφορίες από όλο τον κόσμο και ότι αυτές οι πληροφορίες είναι έγκυρες και πραγματικές», καταλήγει ο Σάντμπεργκ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο «πόλεμος» της Σίλικον Βάλεϊ στην Ρωσία

Μeta: Απαγόρευσε τις διαφημίσεις ρωσικών κρατικών μέσων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News