Κόσμος Παρασκευή 24/06/2022, 11:17
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ξεκίνησαν απεργίες για αυξήσεις μισθών σε εταιρείες ενέργειας

Γαλλία: Ξεκίνησαν απεργίες για αυξήσεις μισθών σε εταιρείες ενέργειας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα τα σωματεία εργαζομένων σε διυλιστήρια της TotalEnergies στη Γαλλία με τη στήριξη του του εργατικού ισχυρού συνδικάτου CGT, αφού οι συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο Πάτρικ Πουγιάν δεν κατέληξαν σε συμφωνία αυτή την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο των απεργιών, οι εργαζόμενοι μπλοκάρουν οι παραδόσεις με φορτηγά, τρένα και αγωγούς, με εξασφάλιση ελάχιστης μόνο ροής για μονάδες παραγωγής σε τρία διυλιστήρια και δύο αποθήκες της εταιρείας.

Το συνδικάτο CGT ζητά άμεση αύξηση των μισθών για να αντισταθμιστεί ο κλιμακούμενος πληθωρισμός, καθώς τα κέρδη της TotalEnergies ανεβαίνουν λόγω των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τρία σωματεία που απαιτούσαν αύξηση μισθού συναντήθηκαν με επιτροπή της TotalEnergies την Τετάρτη, αλλά η απάντησή της στα αιτήματα ήταν ανεπαρκής για να αποτρέψει την απεργία, λένε οι εργαζόμενοι.

Εάν δεν επιτευχθεί άμεση αύξηση μισθού, αυτή η απεργία θα είναι «μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα της δραστηριότητας», έγραψε ο Έρικ Σελένι, συντονιστής CGT για τον Όμιλο TotalEnergies, σε επιστολή του προς τον Πουγιάν.

Είναι πιθανό να προταθεί και δεύτερη ημέρα απεργίας αυτό το καλοκαίρι. Περαιτέρω δράση θα αποφασιστεί από τους εργαζόμενους, αλλά θα μπορούσε να λάβει χώρα μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου της TotalEnergies στις 28 Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News