Κόσμος Τρίτη 22/12/2020, 17:58
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κίνδυνος έλλειψης φρέσκων προϊόντων από την επόμενη εβδομάδα 

Βρετανία: Κίνδυνος έλλειψης φρέσκων προϊόντων από την επόμενη εβδομάδα 

Οι προμήθειες τροφίμων που υπάρχουν στα καταστήματα είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες των Βρετανών, όπως διαβεβαίωσε σήμερα Τρίτη η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, την ίδια ώρα που οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προειδοποιούν ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει έλλειψη σε φρέσκα προϊόντα, αν δεν αποκατασταθούν τα δρομολόγια προς την ηπειρωτική Ευρώπη. 

Η Tesco και η Sainsbur’s οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα κινδύνου χθες Δευτέρα, ότι τις επόμενες ημέρες θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η Γαλλία εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση από τη Βρετανία, μετά την εμφάνιση νέας πιο επιθετικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα φορτηγά να μην μπορούν να περάσουν από τη χώρα.

Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι πρέπει οι πολίτες να ανησυχούν, υπάρχουν άφθονα τρόφιμα στα καταστήματά μας», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC. Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ βρίσκονται αντιμέτωπα με ζήτηση ρεκόρ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και υπάρχουν φόβοι ότι ενδεχομένως να υπάρξουν φαινόμενα πανικού από μεριάς καταναλωτών. 

«Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τις προμήθειες των τροφίμων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ωστόσο η διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως τα φρέσκα ψάρια μπορεί να επηρεασθεί από την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν καταφέρουμε με κάποιο τρόπο να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα», τονίζει από τη μεριά του ο Ίαν Ράιτ, διευθύνων σύμβουλος στην Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 300 επιχειρήσεις.

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής  (BRC), η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 170 μεγάλους πωλητές λιανικής συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων σούπερ μάρκετ, ανησυχεί για τις προμήθειες μετά τα Χριστούγεννα, υποδεικνύοντας πιθανές ελλείψεις σε σαλάτες, λαχανικά και φρούτα. 
«Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν από αύριο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις», υπογράμμισε ο Άντριου Οπάι διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας της BRC, στο ραδιόφωνο του BBC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News