Κόσμος Σάββατο 19/12/2020, 18:41
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η ανησυχία για νέο στέλεχος του ιού έφερε νέα μέτρα

Βρετανία: Η ανησυχία για νέο στέλεχος του ιού έφερε νέα μέτρα

Νέα αυστηρότερα μέτρα για την περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εγκαταλείποντας τα σχέδιά του για χαλάρωση των μέτρων εν όψει των Χριστουγέννων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει αυξητική πορεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λόγω ενός νέου στελέχους του ιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μεταδίδεται έως και κατά 70% ταχύτερα, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ότι είναι περισσότερο επικίνδυνο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η ανάληψη δράσης ήταν απαραίτητη και πως δεν υπήρχε εναλλακτική. «Με βαριά καρδιά σας ανακοινώνω ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα Χριστούγεννα να εξελιχθούν όπως προβλέπαμε» είπε. Ο ίδιος είχε εκφράσει την ελπίδα την Παρασκευή ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει η χώρα σε νέο lockdown.

Βάσει των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν και θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών δεν θα μπορούν να περνούν την νύχτα εκτός του σπιτιού τους. Στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται οι συναντήσεις μόνο με ένα άτομο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των βρετανικών υγειονομικών αρχών Κρις Ουίτι δήλωσε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος έχει προκαλέσει υψηλότερο ποσοστό θανάτων, ωστόσο έχουν ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβωθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ενημερώσαμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα» ανέφερε.

Λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού πολλοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους για προμήθειες της τελευταίας στιγμής και για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων.

Επικρίσεις κατά της βρετανικής κυβέρνησης διατύπωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ. «Αυτή τη στιγμή της εθνικής κρίσης, ο βρετανικός λαός θέλει αποφασιστική ηγεσία» ανέφερε μέσω Twitter ο Στάρμερ. «Το μόνο που προσφέρει ο Μπόρις Τζόνσον είναι σύγχυση και αναποφασιστικότητα» πρόσθεσε στην ανάρτησή του, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό για την αναστάτωση που – σύμφωνα με τον ίδιο – προκάλεσε στους Βρετανούς με τις ανακοινώσεις λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News