Κόσμος Δευτέρα 21/12/2020, 10:31
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τα πρώτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τα πρώτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης

Τη διακίνηση των εμπορευμάτων προς την Ευρώπη ανέστειλε το λιμάνι του Ντόβερ, το μεγαλύτερο της Βρετανίας, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα στην προμήθεια τροφίμων. Νταλίκες και φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, μετά την απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει κάθε σύνδεση -οδική, θαλάσσια και εναέρια- με τη Βρετανία τουλάχιστον για 48 ώρες.

Ο εντοπισμός του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη, με ολοένα και περισσότερες χώρες να διακόψου τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της χώρας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να συνεχισθεί η ροή των αγαθών. Οι ανησυχίες εστιάζονται στη σύνδεση με τη Γαλλία, καθώς το Παρίσι έχει αναστείλει για 48 ώρες την ταξιδιωτική σύνδεση με τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Με τη Βρετανία να μην έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία που θα διέπει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ε.Ε. μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου, φουντώνουν οι ανησυχίες μεταξύ των επιχειρήσεων για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο λιανεμπόριο.

H logistics UK, που αριθμεί 18.000 επιχειρήσεις-μέλη, απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή rapid tests στους αυτοκινητιστές που αναχωρούν από τη χώρα, ως τον ταχύτερο τρόπο για την αποκατάσταση των εμπορικών δεσμών.

Το λιμάνι του Ντόβερ έκλεισε μέχρι νεωτέρας τον τερματικό σταθμό εμπορευμάτων. Η εταιρεία που διαχειρίζεται και τα τρένα που διασχίζουν τη σήραγγα της Μάγχης και πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας έχει αναστείλει από την Κυριακή τα δρομολόγια, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχει λάβει η Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανό το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, αν και τα πρόσφατα τεστ δεν το έχουν εντοπίσει σε κάποια περιοχή της χώρας. «Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη του κορωνοϊού να κυκλοφορεί στη Γαλλία», ανέφερε ο κ. Βεράν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

H μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία είναι 70% περισσότερο μεταδοτική, γεγονός που έφερε νέα μέτρα Lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τις χώρες της Ευρώπης για τους επιβάτες από Βρετανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News