Κόσμος Πέμπτη 19/05/2022, 20:40
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ φορές που το κλίμα έσπασε τα κοντέρ

Οκτώ φορές που το κλίμα έσπασε τα κοντέρ

Στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός που θα εκκινήσει τις εργασίες αυτή την Κυριακή η κλιματική αλλαγή πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα. Ενόψει της συνάντησης, αξίζει να γίνει μία ανασκόπηση στα οκτώ σημαντικότερα γεγονότα που έσπασαν τα κλιματικά ρεκόρ:

1. Τα επτά τελευταία χρόνια ήταν τα πιο θερμά στην ιστορία

Σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή, το 2021 ήταν το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Ευρώπης. Ίσως όμως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν μία ανοδική τάση των θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εκπομπές αέριων ρύπων «παγιδεύουν» περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

2. Το 2021 η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας άγγιξε ιστορικό υψηλό

Η άνοδος της στάθμης απειλεί τις θαλάσσιες περιοχές και περίπου 267 εκατ. ανθρώπους που ζουν σήμερα σε εδάφη χαμηλότερα από δύο μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας, όπως έχει καταλήξει επιστημονική μελέτη ολλανδών ερευνητών.

3. Η πρώτη βροχή καταγράφηκε στην κορυφή της Γροιλανδίας

Η βροχή στον ερευνητικό σταθμό Summit Station – όχι μόνο μερικές σταγόνες αλλά ένα ρεύμα για αρκετές ώρες, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν ελαφρώς πάνω από το παγετό – είναι ένα άλλο σημάδι μιας μεταβαλλόμενης Αρκτικής, η οποία θερμαίνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο στον πλανήτη.

4. Πρωτοφανείς πλημμύρες στην δυτική Ευρώπη

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Copernicus, το 2021 έφερε κλιματικό χάος στην Ευρώπη, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε καταστροφικές πλημμύρες σε ολοκληρο το Βέλγιο και στη δυτική Γερμανία και προκαλώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.

5. Πρωτοφανείς καύσωνες στην δυτική Βόρειο Αμερική και τη Μεσόγειο

Τουλάχιστον 356.000 άνθρωποι πέθαναν από αίτια που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη, μόνο σε εννέα χώρες το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση The Lancet. Ο συνολικός αριθμός είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερος και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

6. Η Death Valley στην Καλιφόρνια έφτασε τους 54,4 βαθμούς Κελσίου

Για δεύτερη φορά, η περιοχή της Καλιφόρνια κατέγραψε την θερμότερη θερμοκρασία στην ιστορία. Οι συνθήκες της περιοχής ευνοούν τις υψηλές θερμοκρασίες, αφού πρόκειται για το χαμηλότερο, πιο ξηρό και πιο θερμό μέρος στις ΗΠΑ. Εξάλλου, καταγράφει μόλις 576 μόνιμους κατοίκους.

7. Ο τυφώνας Άιντα μεταξύ των καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το ύψος της καταστροφής έφτασε τα 75 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά μήκος εννέα πολιτειών στις ΗΠΑ έφτασε τους 91.

8. Η ξηρασία στον παγκόσμιο χάρτη

Ισχυρά κύματα ξηρασίας έφτασαν σε κάθε γωνιά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βορείου Αμερικής, του Ιράν, του Αφγανιστάν και της Τουρκίας, προκαλώντας κινδύνους για τις διεθνείς καλλιέργειες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H εξωτική χώρα που επιβραβεύει τους «καλούς» τουρίστες

Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος – Τέλος στον λιγνίτη το 2028

Ποιες είναι οι έξι παγκόσμιες υπερδυνάμεις στην αιολική ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News