Κόσμος Τετάρτη 23/03/2022, 18:42
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πέντε αλλαγές που έφερε η πανδημία

Οι πέντε αλλαγές που έφερε η πανδημία

Φαίνεται πως έχουμε φτάσει στην «αρχή του τέλους» όσον αφορά την πανδημία. Το World Economic Forum συγκεντρώνει για τον λόγο αυτό τα πέντε μαθήματα που πήραμε στα δύο χρόνια της Covid-19.

1. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία

Μία πραγματικά πολύ μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού βρέθηκε αντιμέτωπη με ψυχικά προβλήματα από την επέλαση της πανδημίας ιδίως κατά την περίοδο των σκληρών lockdowns. Σε πολλούς αυξήθηκε το άγχος, επηρεάζοντας σε δυσανάλογο βαθμό τις γυναίκες.

Πλεον, το 79% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνει ότι η ψυχική του υγεία είναι εξίσου σημαντική όσο και η σωματική υγεία.

2. Μπορούμε να προσαρμοστούμε σε τεράστιες μεταβολές

Τον Μάρτιο του 2020, τουλάχιστον 100 χώρες επέβαλαν lockdown. Πλέον, έπειτα από δύο χρόνια, η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά, αν και σε πολλές χώρες με κάποιους νέους όρους.

3. Οι ανισότητες διευρύνονται

Ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στη γη διπλασιάστηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενόσω 160 εκατ. άτομα μπήκαν σε καθεστώς φτώχειας. Παράλληλα, οι γυναίκες παγκοσμίως ανέλαβαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος όσον αφορά την φροντίδα των παιδιών.

Όπως, όμως, επισημαίνει το World Economic Forum, το χάσμα στην διαδικτυακή ηλικία έχει συρρικνωθεί, που σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων χρησιμοποιεί πλέον την τεχνολογία, ώστε να διατηρεί επαφές με την οικογένειά του.

4. Τάσεις εσωστρέφειας

Υπάρχουν ενδείξεις απομάκρυνσης από την παγκοσμιοποίηση, καθώς οι χώρες εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές ξένων προϊόντων και πρώτων υλών. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, σε ορισμένες χώρες έκλεισαν τα σύνορα.

5. Χρειαζόμστε ισχυρή ηγεσία για ένα βιώσιμο μέλλον

Το 83% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οδηγούμαστε προς μία περιβαλλοντική καταστροφή, εάν δεν αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειές μας. Χρειαζόμαστε την ίδια αποφασιστικότητα και τις πρωτοβουλίες που λάβαμε στην επέλαση της πανδημίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δύο χρόνια πανδημίας: Τα δέκα μαθήματα που πήραμε

Πανδημία: Τι περιμέναμε, τι ήρθε, τι έπεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News