Green Economy Δευτέρα 16/05/2022, 15:47
GREEN ECONOMY

Ποιες είναι οι έξι παγκόσμιες υπερδυνάμεις στην αιολική ενέργεια

Ποιες είναι οι έξι παγκόσμιες υπερδυνάμεις στην αιολική ενέργεια

Η ανάγκη για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω της κλιματικής αλλαγής – αλλά πλέον εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά – έχει ωθήσει πολλές χώρες να επενδύσουν στα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με το World Economic Forum, οι εξής έξι χώρες έχουν κατοχυρώσει ηγετική θέση στην σχετική αγορά, τουλάχιστον βάσει της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν την δυνατότητα να παραγάγουν από ανεμογεννήτριες.

6. Βρετανία

Η Βρετανία διαθέτει το μεγαλύτερο υπερπόντιο (offshore) πάρκο ανεμογεννητριών στον κόσμο, το Hornsea One. Πρόκειται για μία έκταση περίπου 407 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ όταν το έργο ολοκληρωθεί – μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση – θα έχει δυνατότητα παραγωγής 1,2 γιγαβάτ, ηλεκτροδοτώντας δηλαδη περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια. Συνολικά στη χώρα μπορούν να παραχθούν περίπου 27,1 γιγαβάτ από αιολικά πάρκα.

5. Ισπανία

Μέσα στο προηγούμενο έτος, η αιολική ενέργεια κατέστη η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροδότησης στην Ισπανία, καλύπτοντας σχεδόν τις μισές από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το 2013 την πυρηνική. Σε ολόκληρη την χώρα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής 28 γιγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία του statista.

4. Ινδία

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνο το κρατίδιου του Ταμίλ Ναντού στη Νότια Ινδία έχει μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής σε σχέση με ολόκληρη την Αυστραλία και το Μεξικό. Η Ινδία συνολικά έχει δυνατότητα παραγωγής 39,25 γιγαβάτ, συμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ινδίας.

3. Γερμανία

Στον κλάδο της αιολογικής ενέργειας στην Γερμανία απασχολούνται 100.000 εργαζόμενοι. Η χώρα έκανε μία σαφή στροφή προς τις ΑΠΕ ιδίως από το 2008, αλλά και νωρίτερα, όταν αποφάσισε την σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια. Συνολικά η χώρα έχει δυνατότητα παραγωγής περίπου 63,7 γιγαβάτ, σύμφωνα με το statista.

2. ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή 30 γιγαβάτ σε offshore αιολικά πάρκα μέχρι το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παραγωγή αυτή μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν περίπου 10 εκατ. σπίτια για ένα χρόνο. Συνολικά, μέχρι το 2020, οι ΗΠΑ είχαν δυνατότητα παραγωγής 118 γιγαβάτ, ενώ έκτοτε έχει δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

1. Κίνα

Αδιαμφισβήτητα ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την δυνατότητα παραγωγής από ανεμογεννήτριες, η Κίνα συνεισφέρει περίπου το ένα τέταρτο της διεθνούς παραγωγής. Στην Κίνα βρίσκεται άλλωστε και το μεγαλύτερο πάρκο ανεμογεννητριών στην ξηρά, με δυνατότητα παραγωγής έως και 10 γιγαβάτ. Συνολικά εκτιμάται ότι τα αιολικά πάρκα της χώρας έχουν δυνατότητα παραγωγής 221 γιγαβάτ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο

Εντείνεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές ΑΠΕ

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» των ενημερωτικών δελτίων και των business plan

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News