Green Economy Τρίτη 10/05/2022, 16:40
GREEN ECONOMY

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες μεσογειακές χώρες τον Απρίλιο.

Για πρώτη φορά, τον περασμένο μήνα το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας παράχθηκε από καθαρές μορφές ενέργειας (όπως τα αιολικά πάρκα και τα ηλιακά πάνελ). Αντίστοιχα, στην Ιταλία το 1/4 του ηλεκτρικού ρεύματος παράχθηκε από ΑΠΕ, σύμφωνα με το think tank Ember.

Παράλληλα, Ελλάδα και Πορτογαλία έσπασαν το ρεκόρ παραγωγής από ηλιακή ενέργεια τον περασμένο Απρίλιο.

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο-1

«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια σπάνε ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να αναπτυχθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή τη δεκαετία», υπογραμμίζει ο Τσαρλς Μουρ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος της Ember.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τις δυνατότητες που έχουν οι ΑΠΕ να αντικασταστήσουν τα ακριβά ορυκτά καύσιμα, ειδικά τώρα που είναι όλα πιο ακριβά.

Oι ΑΠΕ είναι από τις πιο φτηνές μορφές ενέργειας αυτή τη στιγμή, ειδικά αφότου ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα. Υπάρχουν ακόμα, όμως, προκλήσεις για την αποθήκευσή τους, ειδικά σε μέρες με μειωμένη παραγωγή (λόγω καιρικών συνθηκών).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει αυτόν τον μήνα το σχέδιό της για να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 2/3 φέτος. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο θα προβλέπει ευκολότερη αδειοδότηση για αιολικά και ηλιακά πάρκα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εντείνεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές ΑΠΕ

The Green Tank: Οι ΑΠΕ το κλειδί για την απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο

ΥΠΕΝ: Τι αλλάζει στην αδειοδότηση των ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News