Business Talk Πέμπτη 12/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» των ενημερωτικών δελτίων και των business plan

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» των ενημερωτικών δελτίων και των business plan
  • Προς την τελική έγκριση οδεύει το ενημερωτικό δελτίο της εισαγωγής της Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και σύμφωνα με πηγές που δεν έχουν ποτέ μέχρι τώρα διαψευστεί, θα εγκριθεί. Οι σχετικές διαδικασίες μάλιστα επισπεύδονται γιατί αν δεν εισαχθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου η Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την εκκαθάριση. Και αυτό διότι όπως όλες οι ΑΕΕΑΠ οφείλει να ενταχθεί στην αγορά μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Και η Μπλε Κέδρος τις έχει εξαντλήσει όλες όπως και τις παρατάσεις που προβλέπονται και έλαβε.
  • Ωστόσο στα ψιλά γράμματα του ενημερωτικού της ΑΕΕΑΠ βρίσκει κανείς πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ανοιχτές υποθέσεις του ομίλου, ακόμα και σε θέματα πολεοδομικά και δικαστικά, αναφέρουν άλλες, χρηματιστηριακές πηγές που ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη δει τμήματα του. Υπενθυμίζεται πως η Μπλε Κέδρος έγινε γνωστή σχεδόν στον πανελλήνιο από το ξενοδοχείο της στην περιοχή Μακρυγιάννη που είναι ολίγον τι υψηλό με αποτέλεσμα να κρύβει, είναι η αλήθεια, την οπτική προς τον Ιερό Βράχο από εκείνη την πλευρά. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει περί τα 30 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το νέο πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στην Ακρόπολη, που θα πρέπει να κοντύνει κατά δύο ορόφους σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
  • Δεν ξέρουμε αν οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου Βιοχάλκο σχεδιάζουν κινήσεις αναφορικά με τα ποσοστά που ελέγχουν στις εισηγμένες του ωστόσο φαίνεται πως η κίνηση για την επένδυση σε εργοστάσιο κατασκευής πυλώνων και πλωτήρων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Βόλο είναι καλά σχεδιασμένη. Το επιχειρηματικό σχέδιο προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων θέλει μα δημιουργείται μια μονάδα που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα σύγχρονο μεγάλο μηχανουργείο που θα εφαρμόζει τα σχέδια των μεγάλων οίκων σχεδιασμού και ανάπτυξης ανεμογεννητριών. Κάτι σαν φασόν δηλαδή. Αλλά με αυτό τον τρόπο σύντομα θα αποκτήσει τεχνογνωσία για να κινηθεί προς υπηρεσίες και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ σε συνδυασμό με τις σχέσεις που έχει (λόγω του μεγέθους της μητρικής) με προμηθευτές ελασμάτων χάλυβα και άλλων πρώτων υλών που χρειάζονται για την κατασκευή των ανεμογεννητριών, μπορεί να αποδειχθεί λίαν ανταγωνιστικό και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, αναφέρουν πηγές που έχουν μελετήσει πολύ καλά το business plan.
  • Επανέρχεται η ηρεμία στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά αφού η DPort Services έκανε μία πρόταση στους εργαζόμενους που απλά δεν μπορούσαν να αρνηθούν (sic) : αυξήσεις μισθών που μαζί με τις διάφορες παροχές αγγίζουν το 20% . Έτσι και τα τρία σωματεία των λιμενεργατών (σωστά διαβάσατε, τρία υπάρχουν) στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά την αποδέχτηκαν. Η DPort που διαχειρίζεται λιμενικές υπηρεσίες για λογαριασμό της COSCO αναμένεται τώρα να προχωρήσει στη σύνταξη προσχεδίου, προκειμένου να συζητηθούν στη συνέχεια οι αναλυτικοί όροι της συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) με τους εκπροσώπους των τριών σωματείων.
  • Διαγωνισμό διενεργεί ο e-ΕΦΚΑ για την αποψίλωση των οικοπέδων του στην Περιφέρεια Αττικής. Το ζητούμενο είναι ανάλογα να πράξουν και άλλοι φορείς και βέβαια ιδιώτες, μήπως και γλυτώσουμε από ενδεχόμενες πυρκαγιές από κείθε (sic). Για την ιστορία να πούμε ότι το project περιλαμβάνει 10 οικόπεδα του φορέα στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, την Πεντέλη, την Ελευσίνα, τα Βίλια και αλλού. Σημειωτέων ότι κάποιες από τις εκτάσεις του e-ΕΦΚΑ είναι δασικές.
  • Όσο περνούν οι ημέρες γίνονται γνωστά όλο και περισσότερα στοιχεία για το -φημισμένο πλέον- πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών που θα φορολογηθούν με 90%, για να χρηματοδοτηθεί μέρος του πακέτου μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Ενέργειας διευκρίνισε χθες πως το ποσό υπολογίζεται στα 591,45 εκατ. ευρώ. Όμως άγνωστό παραμένει το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.
  • Περισσότερο φως αναμένεται να ρίξει σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας που θα ενημερώσει στις 10 το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, πάντως, στην κυβέρνηση εξετάζουν το πως ακριβώς θα φορολογηθεί αυτό το ποσό, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι νομικών επιπλοκών. Έτσι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται ο «φόρος» να γίνει «συνεισφορά». 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News