Κόσμος Πέμπτη 30/12/2021, 12:11
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί έξι ανήλικοι μηνύουν 33 χώρες της Ευρώπης

Από την περιοχή Leiria της Πορτογαλίας

Γιατί έξι ανήλικοι μηνύουν 33 χώρες της Ευρώπης

Νομική δράση εναντίον 33 χωρών της Ευρώπης, οι οποίες δεν κάνουν αρκετά προκειμένου να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, ανέλαβαν έξι ανήλικοι από την Πορτογαλία, στην πρώτη μήνυση που κατατίθεται σχετικά με την κλιματική αλλαγή. 

Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών, τα οποία κατάγονται από την περιοχή Leiria, όπου το 2017 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άτομα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.  

Εκείνο το καλοκαίρι, η ιβηρική χώρα θρήνησε περισσότερους από 120 νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα, σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές όλων των εποχών. 

Φέτος, δε, η Πορτογαλία κατέγραψε τον πιο ζεστό Ιούλιο των τελευταίων 90 ετών, δείγμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.  

Όλα αυτά ενέπνευσαν τα έξι παιδιά να καταθέσουν την πρώτη μήνυση που σχετίζεται με το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωματων. 

Η υπόθεση έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο, το οποίο της έχει προσδώσει το καθεστώς της υψηλής προτεραιότητας.  

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται εναντίον 33 κυβερνήσεων της Ευρώπης, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν έχουν πράξει αρκετά για να αποτρέψουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής 

Υποστηρίζουν δε, ότι αυτό παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα στη ζωή, την ιδιωτικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian 

Διαβάστε επίσης:

Το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική – Θυμίζει καύσωνα στη Μεσόγειο

Γιατί 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από θερμοπληξία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News