Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 13:18
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H εξωτική χώρα που επιβραβεύει τους «καλούς» τουρίστες

H εξωτική χώρα που επιβραβεύει τους «καλούς» τουρίστες

Αν και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε μόλις 20.000 κατοίκους που είναι διασκορπισμένοι σε πάνω από 300 νησιά, η Δημοκρατία του Παλάου είναι μια από τις πρωτοπόρες χώρες στη μάχη για να σωθεί ο πλανήτης

Το Παλάου ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη κατά των πυρηνικών το 1979, ενώ από τον Δεκέμβριο 2017 επέβαλε στους τουρίστες που την επισκέπτονται να δεμσευτούν ότι θα «προσέχουν» και ότι «θα προστατεύουν και θα διατηρούν» τα νησιά.

Ανοίγοντας τις πύλες της μετά από δύο χρόνια lockdown, η νησιωτική χώρα έκανε και πάλι τη διαφορά με μια παγκόσμια πρωτοτυπία: εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα, που ονομάζεται Ol’au Palau, το οποίο επιβραβεύει τον «υπεύθυνο» τουρισμό.

Οι ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες με βάση το πόσο σεβασμό δείχνουν στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, και όχι με βάση πόσα ξοδεύουν.

Οι τουρίστες θα βαθμολογούνται μέσω ενός app, το οποίο θα έρθει τους επόμενους μήνες, με βάση τις «βιώσιμες αποφάσεις» τους και πόσο καλά φέρονται στα νησιά της χώρας. Για παράδειγμα, θα επιβραβευτούν αν θα βάλουν αντηλιακό που δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, αν θα επισκεφτούν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και αν θα φάνε βιώσιμο τοπικό φαγητό.

Μπορούν να εξαργυρώσουν τους πόντους τους για να απολαύσουν μοναδικές πολιτιστικές και φυσικές εμπειρίες που συνήθως είναι μόνο για τους ντόπιους, όπως να κάνουν πεζοπορία σε ένα άγνωστο μονοπάτι, να κολυμπήσουν σε μια μυστική σπηλιά, να μοιραστούν ένα γεύμα με ντόπιους και να ψαρέψουν σε ένα απομακρυσμένο σημείο.

Έως το 2015, κάθε χρόνο επισκέπτονταν το Παλάου 150.000 τουρίστες – δηλαδή επτά φορές παραπάνω από τον πληθυσμό της χώρας. Πολλοί από αυτούς δεν αντιμετώπιζαν με την κατάλληλη ευαισθησία το ευάλωτο οικοσύστημα του Παλάου ή το πόσο σημαντική είναι η βιωσιμότητα για τους κατοίκους του.

Με το νέο αυτό σύστημα, το Παλάου θα μπορέσει να εκπαιδεύσει τους ταξιδιώτες και να τους επιβραβεύσει με προνόμια, σαν να είναι καλοί τους φίλοι. Εξάλλου, «Ol’au» σημαίνει το να προσκαλείς κάποιον στον χώρο σου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Μπρα-ντε-φερ δισεκατομμυριούχων σε ένα νησάκι της Καραϊβικής

Αγόρασαν ιδιωτικό νησί για να φτιάξουν τη δική τους χώρα

Λειψοί: Στους δέκα καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News