Κόσμος Τετάρτη 16/02/2022, 20:32
ΚΟΣΜΟΣ

Για κακοποίηση ζώων κατηγορείται η Neuralink του Έλον Μασκ

Για κακοποίηση ζώων κατηγορείται η Neuralink του Έλον Μασκ

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για κακοποίηση ζώων βρίσκεται η εταιρεία του Elon Musk, Neuralink, η οποία πραγματοποιεί πειράματα σε ζώα προκειμένου να επιτύχει τελικά εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινους εγκεφάλους.

Η εταιρεία διαχειρίζεται τα ζώα που χρησιμοποιούνται στις έρευνες με σεβασμό, δήλωσε μεταξύ άλλων η Neuralink, η οποία επιχειρεί να εμφυτεύσει τα τσιπ προκειμένου να επιτρέπει σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες να χειρίζονται συσκευές και ακόμη και σε παράλυτους να περπατήσουν.

Η καταγγελία, η οποία προσκομίστηκε στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας και μία αμερικανική επιτροπή για υπεύθυνες ιατρικές πρκτικές (PCRM), περιλαμβάνει κατηγορίες για ακραία βασανιστήρια στα ζώα, των οποίων «οι εγκέφαλοι ακρωτηριάστηκαν στο πλαίσιο άθλιων πειραμάτων και αφέθηκαν σε βασανιστήρια και στο θάνατο».

H MKO PCRM ζήτησε πρόσβαση σε αρχεία για να διαπιστώσει τις συνθήκες των ερευνών στα ζώα. Από τα αρχεία διεπίστωσε ότι οι μαϊμούδες που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα υποβλήθηκαν σε ακραίες συνθήκες ψυχολογικής δυσφορίας από τις χοντροκομμένες επεμβάσεις, όπως αναφέρει η αρμόδια αρχή.

Η PCRM δήλωσε ότι η Neuralink χρησιμοποίησε μία ουσία, η οποία κατέστρεψε μέρος του εγκεφάλου των ζώων, με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στις μαϊμούδες, μεταξύ άλλων προκαλώντας άγχος, εμετούς, περιορισμένη όρεξη για φαγητό, απώλεια τριχώματος και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές (όπως την αφαίρεση των δικών τους δακτύλων).

Από την πλευρά της η Neuralink υποστήριξε πως τα στοιχεία της καταγγελίας είναι παραπλανητικά και ότι η εταιρεία ανέκαθεν ακολουθούσε τις προδιαγραφές που τίθενται στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τις κατηγορίες για τον θάντο τουλάχιστον δώδεκα πιθήκων που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, η Neuralink δήλωσε πως σε ένα μέρος αυτών έγινε ευθανασία μετά από τις επεμβάσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Τσιπ στον εγκέφαλο: Προ των πυλών για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους η εταιρεία του Έλον Μασκ

H Neuralink του Μασκ παρουσίασε πίθηκο να παίζει video game μόνο με το μυαλό του (βίντεο)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News