Κόσμος Τρίτη 23/11/2021, 20:33
ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση «Αρμαγεδδών» για SpaceX και NASA – Η πρώτη αποστολή διαπλανητικής άμυνας

Επιχείρηση «Αρμαγεδδών» για SpaceX και NASA – Η πρώτη αποστολή διαπλανητικής άμυνας

Την πρώτη αποστολή διαπλανητικής άμυνας ετομάζει η εταιρεία διαστήματος SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία θα πραγματοποιηθεί πρωί της Τετάρτης. Στο πλαίσιο της αποστολής, η SpaceX σε συνεργασία με τη Nasa θα στείλει  ειδικό διαστημικό αεροσκάφος για πρόσκρουση σε έναν αστεροειδή.

«Θα συγκρουστούμε με έναν αστεροειδή. Δεν το πιστεύω ότι θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος υπηρεσιών εκτόξευσης της NASA, Omar Baez.

Στόχος της αποστολής είναι να εντοπιστούν οι τρόποι αντιμετώπισης μίας απειλής προς τη γη, όπως επεσήμανε ο Thomas Zurbuchen, υψηλόβαθμο στέλεχος της επιτροπής ερευνητικών αποστολών της Nasa. Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει κάποια απειλή για τη γη αυτή τη στιγμή.

«Όλα τα συστήματα και ο καιρός φαίνονται καλά για την εκτόξευση του Dart με το Falcon 9 της Nasa σε έναν αστεροειδή για την ανακοπή της πορείας μεταξύ πλανητών», σημειώνεται σε ανάρτηση της SpaceX στο Twitter.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8:20 το πρωί από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια. Το διαστημικό αεροσκάφος της SpaceX, DART, θα εξερευνήσει ένα δίδυμο αστεροειδών, ονόματι Δίδυμος και Δίμορφος, επί 10 μήνες.

Έπειτα θα προσκρουστεί με τον μικρότερο των δύο, τον Δίμορφο, με ταχύτητα περίπου 24.140 χιλιομέτρων την ώρα, ώστε να ερευνήσει πώς θα αλλάξει η πορεία του αστεροειδή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή του DART θα κοστίσει περίπου 330 εκατ. δολάρια συνολικά για τη NASA. Η SpaceX είχε κερδίσει συμβόλαιο αξίας 69 εκατ. δολαρίων το 2019 για την πραγματοποίηση της αποστολής. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας για τη NASA και παράλληλα για την πρώτη αποστολή της SpaceX σε διαφορετικό πλανητικό σώμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Σκουπίδια και στο διάστημα – Τι προβλήματα δημιουργούν;

SpaceX: Απογειώθηκε πύραυλος που μεταφέρει 4 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News