Life & Arts Κυριακή 11/04/2021, 10:11
LIFE & ARTS

H Neuralink του Μασκ παρουσίασε πίθηκο να παίζει video game μόνο με το μυαλό του (βίντεο)

H Neuralink του Μασκ παρουσίασε πίθηκο να παίζει video game μόνο με το μυαλό του (βίντεο)

Ο Έλον Μασκ πρωταγωνιστεί τα τελευταία 24ωρα και πάλι στην επικαιρότητα, όχι για τα αμφιλεγόμενα tweet του ή για για τις επιτυχίες των Tesla και SpaceX, αλλά με ένα ορόσημο της τρίτης εταιρείας του, Neuralink. H τελευταία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο, όπως αναφέρει, ένας πίθηκος παίζει το βιντεοπαχινίδι Pong χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του, χάρη σε δύο εμφυτεύματα. 

Η Neuraink έχει τοποθετήσει στον  Πέιτζερ, έναν 9χρονο μακάκο εμφυτεύματα και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Στόχος της είναι τα εμφυτεύματα αυτά να βοηθήσουν κάποια στιγμή ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα να μπορούν μόνο με το μυαλό τους να χειριστούν συσκευές όπως το τηλέφωνο ή ο υπολογιστής. 

«Η αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή γίνεται μέσω ενός smoothy μπανάνας με καλαμάκι», εξηγεί ο αφηγητής στο βίντεο, ενώ ο Πέιτζερ χρησμιοποιεί το χειριστήριο για να παίζει Pong.

Οι δύο συσκευές Neuralink καταγράφουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω περισσότερων από 2.000 μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στον κινητικό φλοιό του Pager, ο οποίος ελέγχει τις κινήσεις στα χέρια και τις παλάμες. Το Neuralink τροφοδοτεί τις πληροφορίες από τους νευρώνες του πιθήκου σε έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις των χεριών του Πέιτζερ και να καταγράψει τη σχέση μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας και των κινήσεων του χειριστηρίου.

«Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε σε ένα άτομο με παράλυση να χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο μόνο με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του». 

Ο ίδιος ο Έλον Μασκ παρουσίασε στον λογαριασμό του στο Twitter τα σχέδια του για τις συσκευές. «Η πρώτη συσκευή θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του. Οι μεταγενέστερες εκδόσεις θα μπορούν να μεταφέρουν σήματα από τα Neuralinks του εγκεφάλου σε αυτά του σώματος, δίνοντας και πάλι την δυνατότητα σε παραπληγικούς να περπατάνε» έγραψε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News