Κόσμος Παρασκευή 26/11/2021, 07:04
ΚΟΣΜΟΣ

DART: Η αποστολή της NASA για την υπεράσπιση του πλανήτη μας

Αποστολή Double Asteroid Redirection Test (DART): Εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη από έναν επικίνδυνο αστεροειδή, αν ανακαλυφθεί ποτέ ότι κατευθύνεται προς τη Γη».

Behind the Spacecraft: NASA's DART, the Double Asteroid Redirection Test
dart-i-apostoli-tis-nasa-gia-tin-yperaspisi-toy-planiti-mas-57341

Το Double Asteroid Redirection Test (DART) είναι ένα διαστημικό σκάφος ειδικά σχεδιασμένο να προσκρούει σε αστεροειδείς, για να διαπιστωθεί εάν η σκόπιμη συντριβή του σε έναν αστεροειδή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αλλαγής της πορείας του, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί στο μέλλον ένας απειλητικός για τη Γη αστεροειδής.

“Το DART μετατρέπει την επιστημονική φαντασία σε επιστημονική πραγματικότητα και αποτελεί απόδειξη της προορατικότητας και της καινοτομίας της NASA προς όφελος όλων”, δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson. «Εκτός από όλους τους τρόπους με τους οποίους η NASA μελετά το σύμπαν και τον πλανήτη μας, εργαζόμαστε επίσης για να τον προστατεύσουμε από έναν επικίνδυνο αστεροειδή, αν ανακαλυφθεί ποτέ ότι κατευθύνεται προς τη Γη».

Είναι η πρώτη δοκιμαστική αποστολή αφιερωμένη στη διερεύνηση και την επίδειξη μιας μεθόδου εκτροπής αστεροειδών, αλλάζοντας την κίνηση ενός αστεροειδούς στο διάστημα μέσω κινητικής πρόσκρουσης, δηλαδή η εσκεμμένη σύγκρουση με έναν αστεροειδή προκειμένου να αλλάξει την ταχύτητα και την πορεία του για την υπεράσπιση της Γης από πιθανούς κινδύνους αστεροειδών ή κομητών.

Ο στόχος του DART είναι το δυαδικό σύστημα αστεροειδών «Δίδυμος», που αποτελείται από τον «Δίδυμο», διαμέτρου περίπου 780 μέτρων και τον μικρότερο «Δίμορφο» διαμέτρου περίπου 160 μέτρων που περιφέρεται γύρω από τον Δίδυμο. Το DART θα προσκρούσει στον «Δίμορφο» για να αλλάξει την τροχιά του εντός του δυαδικού συστήματος.

DART’s target is the binary, near-Earth asteroid system Didymos
Credits: NASA

Με αυτόν τον τρόπο θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης μετριασμού και θα αξιολογηθεί ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής της σε μελλοντικά σενάρια πλανητικής άμυνας, καθώς και πόσο ακριβείς είναι οι προσομοιώσεις υπολογιστή και πόσο καλά αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά ενός πραγματικού αστεροειδούς.

#DARTMission

Η αποστολή ξεκίνησε την Τετάρτη στις 1:21 π.μ. σε πύραυλο SpaceX Falcon 9 από την Βάση Vandenberg Space Force Base στην Καλιφόρνια.

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from Space Launch Complex 4 at Vandenberg Space Force Base in California on Nov. 23, 2021, carrying NASA’s Double Asteroid Redirection Mission spacecraft. Photo credit: NASA
SpaceX Falcon 9 rocket carrying NASA’s Double Asteroid Redirection Mission spacecraft. Credit: NASA

Στις 2:17 π.μ., το DART αποχωρίστηκε από το δεύτερο στάδιο του πυραύλου. Λίγα λεπτά αργότερα, οι χειριστές της αποστολής έλαβαν τα πρώτα δεδομένα τηλεμετρίας διαστημικού σκάφους και ξεκίνησαν τη διαδικασία προσανατολισμού του διαστημικού σκάφους σε μια ασφαλή θέση για την ανάπτυξη των ηλιακών συστοιχιών του. 

NASA’s Double Asteroid Redirection Test spacecraft has separated from the Falcon 9 second stage and is flying on its own. Photo credit: NASA
Credits: NASA

Περίπου δύο ώρες αργότερα, το διαστημόπλοιο ολοκλήρωσε την επιτυχή ανάπτυξη των δύο ηλιακών συστοιχιών του μήκους 8,5 μέτρων. Θα τροφοδοτούν τόσο το διαστημόπλοιο όσο και το Evolutionary Xenon Thruster – Commercial ion engine, μια από τις πολλές τεχνολογίες που δοκιμάζονται στο DART για μελλοντική εφαρμογή σε διαστημικές αποστολές.

Illustration of the DART spacecraft with the Roll Out Solar Arrays (ROSA) extended. Each of the two ROSA arrays in 8.6 meters by 2.3 meters.
Credits: NASA

Το διαστημικό σκάφος θα φτάσει το σύστημα αστεροειδών Διδύμος μεταξύ της 26ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου του 2022. Θα προσκρούσει στον Δήμορφο με ταχύτητα περίπου 6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (21.600km/h). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κινητική πρόσκρουση θα συντομεύσει την τροχιά του Δήμορφου γύρω από το Δίδυμο κατά αρκετά λεπτά. 

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την πρόσκρουση του DART, το έργο «Ήρα» της ESA (Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας) θα πραγματοποιήσει λεπτομερείς έρευνες και των δύο αστεροειδών, με ιδιαίτερη έμφαση στον κρατήρα που άφησε η σύγκρουση του DART και στον ακριβή προσδιορισμό της μάζας του Δίμορφου.

Παρακολουθήστε την επίσημη μετάδοση της αποστολής στο κανάλι της NASA στο YouTube