Κόσμος Τετάρτη 13/10/2021, 21:09
ΒREXIT

Ε.Ε.: Προτείνει στο Λονδίνο χαλάρωση ελέγχων για τη Β.Ιρλανδία

Ε.Ε.: Προτείνει στο Λονδίνο χαλάρωση ελέγχων για τη Β.Ιρλανδία

Οι Βρυξέλλες πρότειναν στο Λονδίνο τη χαλάρωση των ελέγχων σε ορισμένα εμπορεύματα που προορίζονται για τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τη βρετανική επαρχία σε σχέση με τον εφοδιασμό μετά το Brexit, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Το μέτρο αυτό θα αφορά “ευρύ φάσμα” εμπορευμάτων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και “καταναλώνονται στη Βόρεια Ιρλανδία”. Θα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ελέγχων κατά σχεδόν 80% και των τελωνειακών διατυπώσεων κατά 50%, δημιουργώντας ένα είδος “ταχείας οδού” για τα προϊόντα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ παραμένει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βόρεια Ιρλανδία έχει παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. μετά το Βrexit, που σημαίνει ότι οι εξαγωγές της προς τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους, δασμούς ή γραφειοκρατία. 

Ο Μάρος Σέφκοβιτς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις μετά το Brexit σχέσεις με τη Βρετανία, δήλωσε ότι η διευθέτηση αυτή θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων διατηρώντας τα σύνορα της Β.Ιρλανδίας ανοικτά με την Ιρλανδία.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η νέα εναλλακτική ερμηνεία του πρωτοκόλλου λαμβάνει υπόψη και τα λουκάνικα. Η απαγόρευση της Ε.Ε. στις εισαγωγές κάποιων κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος εμποδίζει τη Βρετανία να κάνει εξαγωγές σε λουκάνικα προς την ευρωπαϊκή κοινότητα, όμως ο Σέφκοβιτς είπε οτι με τις νέες προτάσεις οι καταναλωτές της Β.Ιρλανδίας θα μπορούν να έχουν προσβαση στα λουκάνικα που επιθυμούν.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News