Κόσμος Τρίτη 12/10/2021, 20:34
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το Λονδίνο ζητά σημαντικές αλλαγές στο πρωτόκολλο για τη Β.Ιρλανδία

Brexit: Το Λονδίνο ζητά σημαντικές αλλαγές στο πρωτόκολλο για τη Β.Ιρλανδία

Eκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Φροστ, που είναι αρμόδιος για το Brexit, ζητώντας να επιτρέψει «σημαντικές αλλαγές» στους κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθεί το «δηλητήριο» στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Μία ημέρα προτού η ΕΕ να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος, ο Φροστ προειδοποίησε και πάλι τις Βρυξέλλες ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αποποιηθεί μονομερώς ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας, αν η Ένωση δεν υποχωρήσει.

Στην ομιλία του –στην οποία εν μέρει εξηγούσε γιατί οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και εν μέρει κατηγορούσε τις Βρυξέλλες ότι σκοπίμως επιχειρούν να περιπλέξουν τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ– ο Φροστ ζήτησε για άλλη μια φορά να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και μήνες. «Με λίγα λόγια, ας προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε στο ακροατήριό του, που το αποτελούσαν κυρίως Ευρωπαίοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι στη Λισαβόνα.

«Με κάποια προσπάθεια μπορούμε ακόμα, παρά τα προβλήματα, να τραβήξουμε το δηλητήριο από αυτό το θέμα και να το απομακρύνουμε μια και καλή από το διπλωματικό τραπέζι», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του Φροστ προτού να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, το 2020, όμως έκτοτε δηλώνει ότι το κείμενο αυτό συμφωνήθηκε βιαστικά και δεν λειτουργεί πλέον για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας. Επί μήνες ο Φροστ ζητά από την ΕΕ να επιτρέψει ορισμένες αλλαγές για να διευκολυνθεί το εμπόριο ορισμένων αγαθών μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας αλλά σήμερα ενέτεινε τις πιέσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλοπιάσει και να απειλήσει τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ πρόκειται αύριο να παρουσιάσει τις απαντήσεις της στις προτάσεις που έκανε η Βρετανία τον Ιούλιο, στις οποίες περιλαμβάνεται η πρόθεσή της να αναδιατυπωθεί το πρωτόκολλο όσον αφορά το εμπόριο και τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ρωτήθηκε για το πακέτο των προτάσεων, ο Φροστ είπε: «Αυτά που ακούμε είναι (…) ενδιαφέροντα, θα τα συζητήσουμε μολονότι φοβάμαι ότι δεν θα δουλέψουν στον πρώτο γύρο».

Η ΕΕ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο και επικρίνει τη Βρετανία ότι υπαναχωρεί από μια συμφωνία που και οι δύο πλευρές υπέγραψαν καλή τη πίστει. Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι είπε ότι η Βρετανία γνώριζε πολύ καλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα άλλαζαν στάση σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κάποια στιγμή η ΕΕ θα πει, αρκετά, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε περισσότερο και πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε.

Όμως ο Φροστ επέμεινε ότι το πρωτόκολλο προκαλεί απρόβλεπτες τριβές και εγείρει φόβους για την εύθραυστη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. «Το να λέει η ΕΕ ότι το πρωτόκολλο, που συντάχθηκε πολύ βιαστικά και σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, δεν μπορεί ποτέ να βελτιωθεί (…) θα ήταν ιστορικό λάθος κρίσης», υποστήριξε.

Από το Δουβλίνο, ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ επέμεινε ότι κανένα άλλο δικαστήριο πέραν του ΔΕΕ δεν μπορεί να κρίνει θέματα που αφορούν την ενιαία αγορά και για αυτό είναι δύσκολο να δεχτεί το αίτημα της Βρετανίας να μην έχει ρόλο.

«Η σταθερή θέση μας και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι το ΔΕΕ πρέπει να είναι το όργανο που ερμηνεύει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν κατανοώ πώς μπορεί να το κάνει αυτό ένα βρετανικό δικαστήριο ή οποιοδήποτε άλλο», τόνισε ο Βαράντκαρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πηγή: REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News