Κόσμος Τετάρτη 30/06/2021, 19:22
ΒREXIT

E.E. – Βρετανία: Σε συμφωνία στον «πόλεμο του λουκάνικου»

E.E. – Βρετανία: Σε συμφωνία στον «πόλεμο του λουκάνικου»

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον «πόλεμο του λουκάνικου» κατέληξε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, με την αναβολή κατά τρεις μήνες, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, της εφαρμογής ορισμένων μέτρων μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνεχίσει να αποστέλλει προς τη βρετανική επαρχία κρέας απλής ψύξης , όπως αγγλικά λουκάνικα, κάτι που αλλιώς θα απαγορευόταν από την 1η Ιουλίου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια λογική παράταση της περιόδου χάριτος για το κρέας απλής ψύξης που στέλνεται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ.

«Πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα, όμως εμείς πρέπει να βρούμε μια μόνιμη λύση», καθώς «η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Βρετανίας και οι καταναλωτές της πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν προϊόντα που θα αγοράζονται στη Βρετανία για χρόνια».

Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ θα διευκολύνει, επίσης, τον διάπλου των φαρμάκων και των σκύλων-οδηγών από την Ιρλανδική Θάλασσα και θα επιτρέπει στους οδηγούς της Βόρειας Ιρλανδίας να ταξιδεύουν στην Ιρλανδία με τα υπάρχοντα ασφαλιστικά έγγραφα, σε μια σειρά ενεργειών που έχουν ως στόχο τη χαλάρωση της έντασης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά της, η ΕΕ επέμεινε στο γεγονός ότι αυτή η συμφωνία είναι «προσωρινή» και συνοδεύεται από «ισχυρές προϋποθέσεις». «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Η περίοδος χάριτος για τα «παγωμένα προϊόντα κρέατος» αναμενόταν να λήξει την 1η Ιουλίου, όταν και τα βρετανικά μη κατεψυγμένα λουκάνικα ή ο κιμάς δεν θα μπορούσαν να διαπλεύσουν την Ιρλανδική Θάλασσα, λόγω της απαγόρευσης της ΕΕ σε τέτοιου είδους προϊόντα από τρίτες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον η Βρετανία.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News