Κόσμος Πέμπτη 17/06/2021, 22:16
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Βρετανίας – Β. Ιρλανδίας για την από κοινού διακυβέρνηση στο Μπέλφαστ

Συμφωνία Βρετανίας – Β. Ιρλανδίας για την από κοινού διακυβέρνηση στο Μπέλφαστ

Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα Πέμπτη για τη διατήρηση της από κοινού διακυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία, οι Ενωτικοί και Ρεπουμπλικανοί, αποφεύγοντας μια νέα πολιτική κρίση στην επαρχία που ταλανίζεται από εντάσεις μετά το Brexit, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Η συμφωνία μεταξύ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), προσηλωμένου στην παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Σιν Φέιν, υποστηρικτή μιας επανένωσης με την Ιρλανδία, επιτεύχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έπειτα από έντονες συνομιλίες υπό την αιγίδα του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις.

«Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί εκ νέου στην απάντηση που θα δώσει στα θέματα που μετρούν πράγματι για τους Βορειοϊρλανδούς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κατοικία, η εκπαίδευση και η απασχόληση», δήλωσε ο Λιούις.

Ο Ενωτικός Πολ Γκίβαν, 39 ετών, προτεστάντης φονταμενταλιστής, θα γίνει σήμερα ο πρώτος των υπουργών (πρωθυπουργός) της τοπικής κυβέρνησης, μετά τον διορισμό του από τον νέο αρχηγό του υπερσυντηρητικού DUP, ‘Εντουιν Πουτς.

Η Μισέλ Ο΄Νιλ, 44 ετών, του ρεπουμπλικανικού κόμματος Σιν Φέιν, που τάσσεται υπέρ της επανένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, θα καταλάβει εκ νέου το αξίωμα της αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης.

Η δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να νομοθετήσει φέτος το φθινόπωρο υπέρ της προστασίας της ιρλανδικής γλώσσας, αν μια νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση δεν υιοθετηθεί στο μεταξύ σε τοπικό επίπεδο, επέτρεψε την απεμπλοκή της κατάστασης, και το Σιν Φέιν το έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνέχιση της συγκατοίκησης με τους Ενωτικούς.

Η συμφωνία επιτρέπει να απομακρυνθούν οι φόβοι μιας νέας κρίσης, η οποία είχε παραλύσει τη Βόρεια Ιρλανδία επί τρία χρόνια, μετά την πτώση της κυβέρνησης στον απόηχο ενός οικονομικού σκανδάλου. Συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2020, συνέβαλε στην αποκατάσταση των πολιτικών θεσμών της επαρχίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News