Κόσμος Παρασκευή 11/02/2022, 23:00
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Σε πλήρη ή μερική άρση των περιορισμών κατά της Covid-19 προχωρούν σταδιακά όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να συστήνει στις κυβερνήσεις να «προστατεύσουν τον κόσμο, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο στη διάθεσή τους».

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας και της Νορβηγίας, η Σουηδία προχώρησε επίσης σε άρση των υπολειπόμενων περιορισμών αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατήργησε τα μέτρα τήρησης αποστάσεων, χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και ορίων στον αριθμό ατόμων που συγκεντρώνονται σε ένα μέρος. Επίσης, κατήργησε τις υπηρεσίες δωρεάν τεστ, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να κατηγοριοποιήσει την Covid ως ασθένεια χαμηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία από την 1η Απριλίου.

Σε σχετική ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε ότι πιστεύει πως η κατάσταση είναι αρκετά σταθερή, ώστε να ξεκινήσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της Covid-19», σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 73% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας σε όσους βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό. Η βρετανική κυβέρνηση είχε ήδη δηλώσει πως κάποια στιγμή μέσα στο έτος θα καταργήσει πλήρως τους περιορισμούς, ωστόσο οι ανακοινώσεις Τζόνσον ήρθαν νωρίτερα από το προσδοκώμενο.

«Όπως ακριβώς δεν επιβάλλουμε δεσμεύσεις σε άτομα που έχουν τη γρίπη», έτσι δεν θα υπάρχουν μέτρα και για όσους βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό, δήλωσε ο Τζόνσον στα μέσα Ιανουαρίου. Ο ίδιος είχε δηλώσει επίσης ότι «οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η Όμικρον έχει περάσει την περίοδο κορύφωσης» στη Βρετανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Βρετανία δίνει το παράδειγμα: Πώς θα «ζούμε με τον ιό»

Κορωνοϊός: Παρατείνονται τα μέτρα – Μικρή χαλάρωση στην εστίαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News