Κόσμος Τρίτη 23/11/2021, 21:40
ΟΙΚΟΣ CHRISTIE'S

Τιμή – ρεκόρ για χειρόγραφες σημειώσεις του Einstein

Τιμή – ρεκόρ για χειρόγραφες σημειώσεις του Einstein

Σπάνιο χειρόγραφο με σημειώσεις για τη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Παρίσι έναντι ποσού ρεκόρ 11,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Τιμή – ρεκόρ για χειρόγραφες σημειώσεις του Einstein-1

Προκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί σε δημοπρασία για ένα από τα χειρόγραφα του διάσημου φυσικου. Τα προηγούμενα ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Αϊνστάιν ήταν 2,4 εκατομμύρια ευρώ το 2018 για το επονομαζόμενο «Θεϊκό Γράμμα», και 1,39 εκατ. ευρώ το 2017 για το σημείωμα «Μυστικό της Ευτυχίας».

Οι εκτιμήσεις για το χειρόγραφο που πωλήθηκε σήμερα κυμαίνονταν μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αντίθεση με τα χειρόγραφα που είχαν πουληθεί επίσης έναντι ποσού ρεκόρ, το τωρινό είναι έγγραφο επιστημονικής εργασίας, και αυτό προσδίδει τη σπανιότητά του.

Πρόκειται για ιδιόχειρο έγγραφο 54 σελίδων γραμμένο το 1913 και το 1914 στη Ζυρίχη από τον Αϊνσταιν μαζί με τον συνεργάτη και έμπιστο φίλο του, Μισέλ Μπέσο, ο οποίος ήταν μηχανικός.

Τιμή – ρεκόρ για χειρόγραφες σημειώσεις του Einstein-2

«Τα επιστημονικά έγγραφα του Αϊνστάιν αυτής της περιόδου, και γενικά της περιόδου πριν από το 1919, είναι εξαιρετικά σπάνια», σύμφωνα με τον οίκο Christie’s. «Όντας ένα από τα δύο μόνο έγγραφα εργασίας της θεωρίας της σχετικότητας που γνωρίζουμαι, είναι μία εξαιρετική μαρτυρία για το έργο του Αϊνστάιν.»

Διαβάστε επίσης:

Τιμή – ρεκόρ για αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο

Οι επενδυτές crypto που διεκδικούν αντίγραφο του αμερικανικού Συντάγματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News