Κόσμος Τρίτη 23/11/2021, 18:26
ΚΟΣΜΟΣ

CEO AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca ίσως να είχε αποτρέψει αυτή την έξαρση

CEO AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca ίσως να είχε αποτρέψει αυτή την έξαρση

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, υποστήριξε ότι η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη ενδέχεται να οφείλεται στο χαμηλό αριθμό εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο Soriot δήλωσε ότι όσοι έλαβαν το εμβόλιο της Oxford/AstraZeneca είχαν κάλυψη μεγαλύτερης διάρκειας λόγω της ισχυρής διέγερσης της κυτταρικής ανοσίας που προκαλεί, η οποία αποτελεί και ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

O Soriot δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον όταν βλέπει κανείς τη Βρετανία. Σημειώθηκε μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσες νοσηλείες σε σχέση με την Ευρώπη. Στη Βρετανία (το εμβόλιο της Oxford/AstraZeneca) χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό των γηραιότερων, ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος νόμισε αρχικά ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στους μεγαλύτερους».

«Αυτό που λέω είναι ότι τα Τ κύτταρα έχουν σημασία και συγκεκριμένα έχουν σχέση με την διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης, ιδίως στους γηραιότερους, και ότι αυτό το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τα Τ κύττααρα σε μεγαλύτερο βαθμό στους γηραιότερους. Δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι που δεν ξέρουμε. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να το αναλύσουμε και να παρουμε την απάντηση», συνέχισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Soriot, σύμφωνα με την Guardian.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πρότεινε να μην χορηγηθεί το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών στο τελος Ιανουαρίου, επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων για το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης:

AstraZeneca: Γιατί σταματά να πουλά το εμβόλιο του κορωνοϊού στο κόστος

AstraZeneca: Αποτελεσματικό στις δοκιμές το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της Covid-19

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News