Κόσμος Πέμπτη 14/10/2021, 12:20
ΚΟΣΜΟΣ

Γνωστός στις αρχές ο δράστης της επίθεσης στη Νορβηγία

Συλλυπητήρια από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Γνωστός στις αρχές ο δράστης της επίθεσης στη Νορβηγία

Γνωστός της νορβηγικής αστυνομίας είναι ο 37χρονος Δανός, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε με τόξο και βέλη τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Kongsberg, κοντά στην πρωτεύουσα Όσλο. 

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της αστυνομίας, Ole Bredrup Saeverud, οι αρχές βρίσκονταν σε επαφή με τον νεαρό άνδρα από το 2020. 

Μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση, η αστυνομία συνέλαβε αμέσως τον 37χρονο, τον οποίο και ανέκριναν για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Όσον αφορά τα κίνητρά του, παραμένουν άγνωστα, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας

Σύμφωνα, πάντως, με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο συλληφθείς, ο οποίος ζούσε μόνιμα στη νορβηγική πόλη, είχε προσηλυτιστεί το Ισλάμ και είχε ψυχιατρικό ιστορικό. 

Τα θύματα ήταν όλα ηλικίας από 50 έως 70 ετών. 

«Τα γεγονότα αυτά μας συγκλονίζουν», δήλωσε η Έρνα Σόλμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, την τελευταία ημέρα της θητείας της. Σήμερα παραχωρεί τη θέση της στον ηγέτη των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου. 

Οι πολύνεκρες επιθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος 

Τα τελευταία χρόνια η Νορβηγία έχει βιώσει αιματηρές επιθέσεις, κυρίως από ακροδεξιούς. Την 22η Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους, αρχικά πυροδοτώντας βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προτού πάει στο νησάκι Ούτεγια, όπου ήταν συγκεντρωμένα μέλη της νεολαίας των Εργατικών, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, και αρχίσει να πυροβολεί με τουφέκι.  

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φιλίπ Μάνσχαους άνοιξε πυρ μέσα σε τέμενος σε προάστιο του Όσλο, προτού τον αφοπλίσουν πιστοί χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ο νεοναζί, ρατσιστής νεαρός είχε προηγουμένως δολοφονήσει την υιοθετημένη ετεροθαλή αδελφή του ασιατικής καταγωγής. 

Το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Συλλυπητήριο μήνυμα για την τραγωδία έστειλε και το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον νορβηγικό λαό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News