Κόσμος Πέμπτη 14/10/2021, 06:38
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: 5 νεκροί, 2 τραυματίες από επίθεση με τόξο – Δανός ο δράστης

Νορβηγία: 5 νεκροί, 2 τραυματίες από επίθεση με τόξο – Δανός ο δράστης

Πέντε νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ενός άνδρα με τόξο και βέλη κατά πολιτών στην πόλη Κόνγκσμπεργκ της νοτιοδυτικής Νορβηγίας. Τα κίνητρα του δράστη, που συνελήφθη περίπου 40 λεπτά μετά την έναρξη των επιθέσεών του, παραμένουν άγνωστα. Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει υποστεί η Νορβηγία από τον Ιούλιο του 2011, όταν ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους. 

Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο ένας είναι αστυνομικός, που τη στιγμή της επίθεσης ήταν εκτός υπηρεσίας. 

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι Δανός, 37 ετών, μόνιμος κάτοικος της πόλης των 28.000 κατοίκων, που απέχει 68 χιλιόμετρα από το Όσλο. Απέφυγε να αποκαλύψει την όποια άλλη πληροφορία για την ταυτότητά του. Ο δράστης «δίνει λεπτομερή κατάθεση και συνεργάζεται με τις αρχές» σύμφωνα με δηλώσεις δικηγόρου στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK. 

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 είχε μεταδώσει ότι ο συλληφθείς είναι Νορβηγός που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και έχει ψυχιατρικό ιστορικό. 

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 18:13 τοπική ώρα και συνέλαβε τον ύποπτο στις 18:47. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για συνεργό και δεν αναζητείται κανένας άλλος ύποπτος. 

Νορβηγία: 5 νεκροί, 2 τραυματίες από επίθεση με τόξο – Δανός ο δράστης-1

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά μέσα ότι είδε μια γυναίκα με παιδί στο χέρι να προσπαθεί να καλυφθεί και έναν άνδρα στη γωνιά του δρόμου με βέλη μέσα σε φαρέτρα στον ώμο του κι ένα τόξο στο χέρι. Ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σωθεί και επικράτησε πανικός. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με βέλη καρφωμένα στα σημεία της επίθεσης. 

Νορβηγία: 5 νεκροί, 2 τραυματίες από επίθεση με τόξο – Δανός ο δράστης-2

«Τα γεγονότα αυτά μας συγκλονίζουν», δήλωσε η Έρνα Σόλμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, την τελευταία ημέρα της θητείας της. Σήμερα παραχωρεί τη θέση της στον ηγέτη των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος

Τα τελευταία χρόνια η Νορβηγία έχει βιώσει αιματηρές επιθέσεις, κυρίως από ακροδεξιούς. Την 22η Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους, αρχικά πυροδοτώντας βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προτού πάει στο νησάκι Ούτεγια, όπου ήταν συγκεντρωμένα μέλη της νεολαίας των Εργατικών, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, και αρχίσει να πυροβολεί με τουφέκι. 

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φιλίπ Μάνσχαους άνοιξε πυρ μέσα σε τέμενος σε προάστιο του Όσλο, προτού τον αφοπλίσουν πιστοί χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ο νεοναζί, ρατσιστής νεαρός είχε προηγουμένως δολοφονήσει την υιοθετημένη ετεροθαλή αδελφή του ασιατικής καταγωγής.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News