Κόσμος Τρίτη 21/09/2021, 09:08
ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Ο Μόρισον δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Μακρόν στη Ν. Υόρκη

AUKUS: Ο Μόρισον δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Μακρόν στη Ν. Υόρκη

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, μετά την ακύρωση από την Καμπέρα ενός συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Την περασμλένη εβδομάδα η Αυστραλία ακύρωσε ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ αφού σύναψε το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Η κίνηση αυτή εξόργισε τη Γαλλία, η οποία προχώρησε σε ανάκληση των πρέσβεών της στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την επιθυμία να συνομιλήσει με τον Μακρόν για να αμβλύνει την ένταση. Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα επιδιώξει επίσης εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία. Ο Μόρισον ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα έχει ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο. «Δεν υπάρχει ευκαιρία για αυτό την παρούσα στιγμή. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει ευκαιρία εν καιρώ» είπε ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θα συνομιλήσει με τον Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι χώρες της Ε.Ε. εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία, κάτι που ενδέχεται να πλήξει τις πιθανότητες της Αυστραλίας να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ. Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ -, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News