Κόσμος Δευτέρα 20/09/2021, 08:36
ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Επιχείρηση κατευνασμού της Γαλλίας από τον Τζόνσον

AUKUS: Επιχείρηση κατευνασμού της Γαλλίας από τον Τζόνσον

Εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία, που βρίσκονται σε «βαρομετρικό χαμηλό» μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν η χώρα του, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, όπως μεταδίσουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», διαβεβαίωσε ο Τζόνσον σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

Η συμφωνία AUKUS «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» τη Δύση και «ιδίως τους Γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, εξηγώντας πως δεν προβλέπει τον «αποκλεισμό» άλλων χωρών.

Η συμφωνία των τριών κρατών που είχε στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κίνας, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τριμερής πρωτοβουλία εξόργισε τη Γαλλία που προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών της στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριά εξήγησε πως η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη: «Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, σχολίασε ειρωνικά ο Γάλλος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «τελευταίο τροχό» της τριμερούς συμφωνίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει «τις προσεχείς ημέρες» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής του Γκαμπριέλ Ατάλ. Η προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα συνάντηση ανάμεσα στη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον Βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News