Κόσμος Παρασκευή 17/09/2021, 11:51
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή πυρά κατά ΗΠΑ και Βρετανίας για την AUKUS

Διεθνή πυρά κατά ΗΠΑ και Βρετανίας για την AUKUS

Πυρ ομαδόν δέχονται ΗΠΑ και Βρετανία για την απόφασή τους να υπογράψουν μία νέα αμυντική συμφωνία με την Αυστραλία. Με προφανή στόχο να ανακόψουν την «επέλαση» της Κίνας, οι δύο χώρες θα δώσουν στην Αυστραλία την τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, εξοργίζοντας το Πεκίνο, που κατηγορεί τις τρεις δυνάμεις για «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου», τη Γαλλία, που βλέπει «πισώπλατη μαχαιριά», αλλά και προκαλώντας ανησυχία διεθνώς. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η κίνηση θα προκαλέσει την Κίνα σε έναν πόλεμο.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο Αυστραλός ομόλογός του, Σκοτ Μόρισον, στη συμφωνία AUKUS (όπως ονομάζεται από τα αρχικά των χωρών) δεν κατονομάζουν την Κίνα. Ο Τζόνσον μάλιστα υπογράμμισε πως η συμμαχία δεν είναι μία κίνηση αντιπαλότητας απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ωστόσο κανείς δεν έχει αμφβιβολία για το πού στοχεύει. Μάλιστα η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, προειδοποίησε ότι η απόφαση μπορεί να σύρει τη Βρετανία σε έναν πόλεμο με την Κίνα και έθεσε το ερώτημα: Τι θα κάνει το Λονδίνο σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν; «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αποφασισμένο να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και αυτή είναι η ισχυρύ συμβουλή που δίνουμε οπωσδήποτε στους φίλους μας ανά τον κόσμο και στην κυβέρνηση του Πεκίνου» απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.  

Σε βαρομετρικό χαμηλό και οι σχέσεις Γαλλίας – ΗΠΑ, αφού η AUKUS ήρθε να βάλει ταφόπλακα στη συμφωνία πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στους Αυστραλούς. «Είναι μία πολύ άσχημη στιγμή. Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι αυτό το στρατηγικό συμβόλαιο με την Αυστραλία ήταν καθροστικό για τα εθνικά γαλλικά συμφέροντα και αδιαφόρησαν πλήρως» σχολίασε στο BBC ο Ζεράρ Αρόντ, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. Είχε προηγηθεί η σκληρή ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών περί μίας «πισώπλατης μαχαιριάς… μίας ωμής, μονομερούς και απρόβλεπτης απόφασης». Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας εταίρο» τη Γαλλία και υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Παρίσι. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ήταν πιο ωμή: «Έχουμε συμφωνίες που περιλαμβάνουν τη Γαλλία και άλλες που δεν την περιλαμβάνουν. Και εκείνοι το ίδιο. Έτσι λειτουργεί η παγκόσμια διπλωματία». 

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών στην έως τώρα προσέγγιση στην περιοχή. Η χρονική συγκυρία έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία. Έρχεται στον απόηχο της εξόδου των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν – που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και κριτική διεθνώς και θεωρήθηκε στρατηγική ήττα για τη χώρα. Αλλά και σε μία εποχή που η Βρετανία θέλει με κάθε τρόπο να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού μετά και το οριστικό Brexit, ενώ η Αυστραλία εκφράζει εντεινόμενες ανησυχίες για την άνοδο της Κίνας. 

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News