Κόσμος Κυριακή 19/09/2021, 08:14
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: «Σοβαρή κρίση» στις σχέσεις με ΗΠΑ – Αυστραλία

Παρίσι: «Σοβαρή κρίση» στις σχέσεις με ΗΠΑ – Αυστραλία

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η σχέση της Γαλλίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μετά τη συμφωνία AUKUS που σύναψαν οι δύο τελευταίες χώρες με τη Βρετανία και τον «τορπιλισμό» από την Καμπέρα της σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Αυστραλία εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2016 με τον γαλλικό όμιλο Naval για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας την Πέμπτη το σχέδιό της να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, τη λεγόμενη AUKUS. Η κίνηση αυτή εξόργισε τη Γαλλία. Ενδεικτικές της κατάστασης ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος κατήγγειλε «τα ψέματα, τη διπροσωπία και τη σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα, ο Λε Ντριάν δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας». «Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία» ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη: «Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, σχολίασε ειρωνικά ο Γάλλος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «τελευταίο τροχό» της τριμερούς συμφωνίας.

Ο Λε Ντριάν διευκρίνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, για το θέμα των υποβρυχίων.

Την Παρασκευή, η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με αφορμή την τριμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (AUKUS) που περιλαμβάνει τις δύο αυτές χώρες και τη Βρετανία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρεσβευτές οι ΗΠΑ επισήμαναν πως εξακολουθούν να θεωρούν τη Γαλλία σύμμαχο ζωτικής σημασίας». «Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η χώρα του ήταν «ειλικρινής, ανοικτή και έντιμη» με τη Γαλλία για τις ανησυχίες σε σχέση με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News