Κόσμος Δευτέρα 20/09/2021, 21:25
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Όχι νέος ψυχρός πόλεμος

Μπάιντεν: Όχι νέος ψυχρός πόλεμος

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται πως θα δηλώσει ότι «δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον Τύπο δια στόματος υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, αναφερόμενος στην συμφωνία AUKUS, καθώς και στη διαχείριση της εκκένωσης του Αφγανιστάν, «θα επισημάνει αύριο ότι δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με έναν κόσμο διαιρεμένο σε κομμάτια», δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος έχει πρόσβαση στην ομιλία που θα δοθεί αύριο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει σε έναν ισχυρό κόσμο, έντονο και που υπακούει σε αρχές ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.

Πολλοί αποδοκίμασαν τον Αμερικανό πρόεδρο για τη μονομερή διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν αλλά και για την σοβαρή διπλωματική κρίση με τη Γαλλία με επίκεντρο τη σύμβαση συμβατικών υποβρυχίων ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων με την Αυστραλία. Επομένως, αύριο ο Μπάιντεν πρόκειται να πραγματοποιήσει μία ενωτική ομιλία, σύμφωνα με αυτόν τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να καταστήσει γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι «έκλεισε το κεφάλαιο του πολέμου» και «άνοιξε ένα κεφάλαιο που θα είναι αφιερωμένο σε μια αμερικανική διπλωματία εξατομικευμένη, αποφασιστική και αποτελεσματική, που θα ορίζεται από τη συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ) με στόχο την επίλυση των προβλημάτω, που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη στρατιωτική δύναμη». Ο ίδιος εκτιμά, αναφορικά με τη διεθνή φήμη των ΗΠΑ, ότι «το πλαίσιο είναι κυρίως θετικό παρά τις διαφορετικές οπτικές για το Αφγανιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τη Γαλλία».

Σε αυτό το θέμα, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που έδωσε η Γαλλία, ότι δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος αιτήθηκε αυτήν τη συνομιλία, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε: «Ανυπομονούμε» για αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη. Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή». «Πιστεύω πως νιώθουν βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλο», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News