Κόσμος Πέμπτη 22/04/2021, 17:48
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα αγοράς 100 εκατ. δόσεων της AstraZeneca

Κομισιόν: Δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα αγοράς 100 εκατ. δόσεων της AstraZeneca

Να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, η οποία προβλεπόταν στη σύμβαση των δύο πλευρών, αποφάσισε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, η προθεσμία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης επιλογής έχει ήδη παρέλθει και οι Βρυξέλλες δεν σκέφτονταν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας συμφωνίας, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία καλείται να παραδόσει 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ε.Ε., εκ των οποίον οι 100 εκατ. είναι προαιρετικές.  

Η απόφαση μη παραλαβής των συγκεκριμένων δόσεων φέρεται να συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις αιτιάσεις των Βρυξελλών για διαρκείς καθυστερήσεις στην τήρηση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Φυσικά, ρόλο στα παραπάνω διαδραμάτισαν και τα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες της Ε.Ε., γεγονός το οποίο ενέτεινε την απροθυμία για εμβολιασμό.

Eξάλλου, η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις Pfizer – BioNTech για την εξασφάλιση επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων, οι οποίες θα παραδοθούν την περίοδο 2022 – 2023. Σε αντίστοιχες επαφές βρίσκεται και με τη Moderna. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News