Κόσμος Παρασκευή 4/12/2020, 07:22
ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Πόσα εμβόλια θα λάβει κάθε χώρα της Ευρώπης

Covid-19: Πόσα εμβόλια θα λάβει κάθε χώρα της Ευρώπης

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών κατά της Covid-19. Εξέλιξη, η οποία αναμφίβολα θα προκαλέσει τεράστια ανακούφιση τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και ορισμένες εβδομάδες, έχει συνάψει συμφωνίες με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες, προ-αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες των προωθούμενων εμβολίων. Άλλωστε, η διανομή των παρασκευασμάτων στις χώρες της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί μέσω των Βρυξελλών, ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό του κάθε κράτους.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα,  αναμένεται να λάβει συνολικά 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αριθμός ικανός προκειμένου να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, η διανομή θα γίνει σταδιακά και σε διάστημα δύο ή και τριών τριμήνων.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πέραν της κεντρικής διάθεσης, έχουν προβεί και σε ξεχωριστές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενισχύοντας το εμβολιαστικό οπλοστάσιό τους. Την ίδια ώρα, ορισμένες άλλες βασίζονται αποκλειστικά στα διμερή deals, μην προσφεύγοντας στην ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο πλανήτης ετοιμάζεται για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, κάποιες χώρες ακόμη και τώρα δεν έχουν καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο δράσης, επιλέγοντας να την στρατηγική της… τελευταίας στιγμής.

Αναλυτικά η κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης:

  • Γερμανία: Θα λάβει 300 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης και των δικών της συμφωνιών. Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται τον Δεκέμβριο.
  • Γαλλία: Θα λάβει 295 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εμβολιασμού.
  • Ιταλία: Θα λάβει 108 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης, καθώς και επιπλέον 3,4 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech και 16 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σχέδιο εμβολιασμού θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.
  • Ισπανία: Θα λάβει 140 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού εντός του α’ εξαμήνου του 2021.
  • Πορτογαλία: Στοχεύει να λάβει 16 εκατ. δόσεις τριών διαφορετικών εμβολίων. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εμβολιασμού.
  • Δανία: Θα λάβει 19,2 εκατ. δόσεις πέντε διαφορετικών εμβολίων. 4 εκατ. από το εμβόλιο της AstraZeneca, 4 εκατ. από το εμβόλιο της Sanofi, 5,6 εκατ. από το εμβόλιο της J&J, 2,7 εκατ. από το εμβόλιο των BioNTech – Pfizer και 3 εκατ. από το εμβόλιο της CureVac.
  • Ουγγαρία: Θα λάβει περισσότερες από 12 εκατ. δόσεις. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2021.
  • Σουηδία: Θα λάβει σχεδόν 20 εκατ. δόσεις. 4,5 εκατ. από το εμβόλιο της CureVac, 4,5 εκατ. από το εμβόλιο των BioNTech – Pfizer, 6 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca και 4,5 εκατ. από το εμβόλιο της J&J.
  • Φινλανδία: Θα λάβει επαρκείς δόσεις για την κάλυψη 5,5 εκατ. ανθρώπων. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.
  • Βουλγαρία: Θα λάβει 12 – 13 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης. Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου.
  • Τσεχία: Θα λάβει 9 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός Δεκεμβρίου
  • Πολωνία: Θα λάβει 20 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.
  • Βέλγιο: Θα λάβει περισσότερες από 20 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρώπης. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο β’ τρίμηνο του 2021.
  • Ισλανία: Θα λάβει 550.000 δόσεις, αριθμός που καλύπτει το 75% του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κλείσει έξι διαφορετικές συμφωνίες, οι οποίες αφορούν την προμήθεια των εμβολίων των BioNTech – Pfizer, Moderna, J&J, CureVac, Sanofi, AstraZeneva.

Πριν την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, πάντως, θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της εμπορικής διανομής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι το οποίο αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News