Κόσμος Παρασκευή 19/03/2021, 10:52
ΚΟΣΜΟΣ

Διαφάνεια και αμοιβαιότητα ως προς τις εξαγωγές εμβολίων ζητεί η Κομισιόν

Διαφάνεια και αμοιβαιότητα ως προς τις εξαγωγές εμβολίων ζητεί η Κομισιόν

Μεγαλύτερη διαφάνεια και αμοιβαιότητα στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη διαμάχη με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων.

«Ζητώ μεγαλύτερη ειλικρίνεια καθώς η Ευρώπη συγκαταλέγεται στις περιοχές που εξάγουν τα περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως, αλλά χρειάζεται και αμοιβαιότητα», ανέφερε σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Σημείωσε ακόμη πως η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφή με τη Βρετανία σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων, αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν το θέμα της αμοιβαιότητας και του μηχανισμού που χρειάζεται θα συζητηθεί με τις χώρες της Ε.Ε. την Πέμπτη.

Η ίδια δήλωσε «εξαιρετικά αισιόδοξη» ότι ο στόχος της Ε.Ε. να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα επιτευχθεί, παρά το «πάγωμα» της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca από ορισμένες χώρες και παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Σε ό,τι αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είπε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για την ικανότητα παραγωγής του, ένα στοιχείο που απαιτείται προκειμένου να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News