Κόσμος Δευτέρα 28/12/2020, 15:29
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η διανομή στην Ε.Ε.

Εμβόλιο Pfizer: Τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η διανομή στην Ε.Ε.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διανομή 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, το άγνωστο αυτό μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα επιβεβαιώνει ότι η Ένωση, με 450 εκατομμύρια πληθυσμό, θα χρειαστεί εμβόλια και άλλων φαρμακευτικών εταιριών για να μπορέσει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer την Κυριακή. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το μοναδικό που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής από την Ε.Ε. και απαιτεί την χορήγηση δύο δόσεων.

«H προμήθεια και των 200 εκατ. δόσεων είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω e-mail στο Reuters. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για συμφωνία παράδοσης άλλων 100 εκατ. δόσεων, βάσει του δικαιώματος προαίρεσης που προβλέπει το συμβόλαιο με τις δύο φαρμακευτικές, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα διανομής των επιπλέον δόσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι τα περισσότερα συμβόλαια που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές που παρασκευάζουν τα εμβόλιαπροβλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της διανομής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Πέρα από τις Pfizer και BioNTech, η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνίες με τις: AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi και CureVac για περίπου 2 δισ. δόσεις εμβολίων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News