Κόσμος Κυριακή 27/12/2020, 13:36
ΕΜΒΟΛΙΑ

Επίσημη πρεμιέρα της Ε.Ε. για τον εμβολιασμό

Επίσημη πρεμιέρα της Ε.Ε. για τον εμβολιασμό

Στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ότι μπορούν να λειτουργήσουν ενωμένες σε ένα κοινό σκοπό, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. εγκαινίασαν επισήμως σήμερα τη συντονισμένη εκστρατεία εμβολιασμού τους κατά του Covid-19, προκειμένου να «ανοσοποιήσουν» τα 450 εκατ.κατοίκους τους, καθώς οι θάνατοι παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύρια. 

H κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ε.Ε. έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη σημερινή ημέρα ως ένα «πρώτο ξεκίνημα» για την επιστροφή στην κανονικότητα, εφιστώντας ωστόσο ταυτόχρονα και την προσοχή ότι αυτό δεν είναι το τέλος, παρά η αρχή του τέλους που θα κρατήσει αρκετό διάστημα. Στόχος της Ε.Ε. είναι να έχει εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός εντός του 2021 με τις αρχές να έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Επίσης, μετά την κριτική που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αποτυχία τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού στις αρχές του 2020, ο στόχος αυτή τη φορά είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ίση πρόσβαση σε τα εμβόλια σε ολόκληρη την περιοχή και αυτό ακριβώς το μήνυμα προσπάθησαν να στείλουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. 

Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι η επίσημη πρεμιέρα για την Ευρώπη, ορισμένες χώρες, όπως Γερμανία και Ουγγαρία, άρχισαν τη διανομή των εμβολίων από χθες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να δώσουν τον κίνητρο και το παράδειγμα στους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι επικρατεί υψηλός βαθμός άρνησης και αμφισβήτησης για τα εμβόλια σε πολλές χώρες, από Γαλλία έως Πολωνία. 

Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου διαμήνυσε μέσω των εμβολιασμών «θα συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές και να γυρίσουμε σελίδα στην πανδημία». «Είμαστε πιο δυνατοί μαζί: σήμερα οι εμβολιασμοί ξεκινούν στην ΕΕ, μετά την έγκριση του εμβολίου BioNTech / Pfizer κατά του COVID19 για χρήση στην ΕΕ» επισήμανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ η Κομισιόν αναφέρει: «Έχουμε ενεργήσει με ενότητα σε όλη αυτή την πανδημία. Σήμερα αρχίζουμε να γυρίζουμε μαζί τη σελίδα σε αυτό το κεφάλαιο, μαζί».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε από την πλευρά του ότι η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα για να θυμόμαστε υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι «μία Ένωση για όλους». «’Ασχημη ημέρα σήμερα για όσους δεν πίστευαν στην Ευρώπη. Μία ημέρα να θυμόμαστε. Μια Ένωση για όλους. Μια κοινότητα αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρώτο εμβόλιο στην Ελλάδα 

Στην χώρας μας, την έναρξη της πολυαναμενόμενης επιχείρησης «Ελευθερία» σήμανε ο εμβολιασμός στη μία το μεσημέρι της Ευσταθίας Καμπισιούλη, υπεύθυνης ΜΕΘ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, που δίνει καθημερινά συνεχείς μάχες ενάντια στη φονική νόσο και έχει δει από πολύ κοντά τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Στο πρόσωπό μου τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος», δήλωσε η Ευσταθία Καμπισιούλη στην ΕΡΤ-1 σημειώνοντας πως αισθάνεται πολύ καλά και προέτρεψε όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί. Λίγο αργότερα ακολούθησε ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, που είναι φιλοξενούμενος σε οίκο ευγηρίας. 

Στον «Ευαγγελισμό» μετέβη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δηλώνοντας ότι «σήμερα είνα η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω”. Εκεί υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που προσήλθε στο νοσοκομείο στις 14 για να εμβολιαστεί.  

Στο Αττικό νοσοκομείο, που είναι η έδρα του Σωτήρη Τσιόδρα, εμβολιάστηκε στις 14.30 και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Πρόκειται για μία κίνηση που επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας που από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε τη χώρα μας, έχουν πολύ στενή καθημερινή συνεργασία. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, προκειμένου να πείσει όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στον “Ευαγγελισμό” εμβολιάστηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το απόγευμα σειρά θα πάρουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Ιερόθεος.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News