Κόσμος Δευτέρα 7/12/2020, 07:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. – Τουρκία: Συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών με φόντο τις κυρώσεις

Ε.Ε. – Τουρκία: Συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών με φόντο τις κυρώσεις

Η προκλητική στάση της Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας θα συζητηθούν σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα αποφασίσουν εάν τελικά θα προχωρήσουν ένα βήμα πέραν των απειλών, επιβάλλοντας τιμωρητικά μέτρα στη γείτονα χώρα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δεν αναμένεται σήμερα να λάβουν αποφάσεις , θα τις αφήσουν στη σύνοδο κορυφής. Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε προειδοποιήσει την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι θα αντιμετώπιζε συνέπειες σε διαφορετική περίπτωση.

Η κίνηση της Τουρκίας στα τέλη Νοεμβρίου για επιστροφή του Oruc Reiw αποκλιμάκωσε κάπως την ένταση, όμως αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. αναφέρουν στο Reuters ότι η στάση της Άγκυρας ευρύτερα, σε διάφορα ζητήματα -ως προς τις κρίσεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, ως προς τον κυβερνητικό αυταρχισμό στο εσωτερικό- έχουν σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις. 

«Εξ όσων γνωρίζω, καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο και άρα οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ζητήσαμε αλλαγή και δεν ήρθε», εξήγησε.

Η συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τουρκικών πλοίων στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου καθιστούν αδύνατη την έναρξη επίσημων συνομιλιών με την Άγκυρα για τις διαφωνίες των δύο πλευρών, όπως υπογραμμίζει η ελληνική πλευρά. Η Άγκυρα συνεχίζει να τροφοδοτεί το κλίμα έντασης, εγείροντας κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο και έχοντας εκδώσει νέες navtex για ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστολορίζου και στα νοτιανατολικά της Κρήτης. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Αθήνα για «προκλητική στάση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα την Τουρκία να πάψει να «παίζει παιχνίδια», προσφέροντας παραχωρήσεις μόνο για να τις πάρει πίσω.

Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, το γεγονός όμως ότι η Τουρκία ξανάρχισε την εξερεύνηση για κοιτάσματα αερίου στα ανοικτά της Κύπρου τον Οκτώβριο, έπειτα από σύντομη παύση, προκάλεσε την οργή του Βερολίνου.

«Το ότι εστάλη το πλοίο (Oruç Reis) ξανά στη θάλασσα αμέσως μετά τη σύνοδο (κορυφής του Οκτωβρίου) δεν το πήραν πολύ καλά τα κράτη μέλη που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες (…). Η υπομονή της Γερμανίας έχει όρια», επισήμανε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης ενήμερος για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρηματολογούν ότι είναι ώρα να τιμωρηθεί η Τουρκία, μέλος του NATO και χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως χρησιμοποιεί τη διένεξη όσον αφορά τα κοιτάσματα αερίου για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει τη σεναριολογία περί επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή δεν θα ήταν εποικοδομητική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις την 26η Νοεμβρίου. Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι και η πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για διάλογο μπορεί να θεωρηθούν από τους Ευρωπαίους λόγοι να μην προχωρήσουν προς το παρόν στην επιβολή κυρώσεων.

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι» αλλά η επιβολή τους «δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News