Κόσμος Πέμπτη 15/04/2021, 21:20
ΚΟΣΜΟΣ

Αλ. Μπουρλά: Πιθανή και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

Αλ. Μπουρλά: Πιθανή και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

Το ενδεχόμενο όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer να χρειασθεί να κάνουν και τρίτη ενισχυτική δόση σε διάστημα δώδεκα μηνών, άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλμπέρτ Μπουρλά.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι άνθρωποι να χρειάζεται να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού, σε ετήσια βάση. 

Οι δηλώσεις του κ. Μπουρλά δημοσιοποιήθηκαν μεν σήμερα αλλά κατεγράφησαν την 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της αμερικανικής πολυεθνικής CVS Health, σύμφωνα με το CNBC.

Η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη πόσο καιρό διαρκεί η προστασία έναντι του ιού από τη στιγμή που κάποιος έχει πλήρως εμβολιασθεί. 

Η Pfizer πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι το εμβόλιό της για την Covid-19 είναι αποτελεσματικό άνω του 91% στην προστασία κατά της νόσου και 95% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής ασθένειας έως και έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Παρομοίως, το εμβόλιο της Moderna που επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία ανάλογη με αυτή της Pfizer (mRNA) έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό για έξι μήνες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί δυνητικά να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια θα καταστούν σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλάξεων του ιού.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, αυτό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για την παραλαβή 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022 και το 2023 ώστε να προλάβει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News