Κόσμος Τετάρτη 7/04/2021, 16:55
ΚΟΣΜΟΣ

EMA: Πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca οι θρομβώσεις

Η Βρετανία συστήνει να προσφέρεται στα άτομα κάτω των 30 ετών ένα άλλο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

EMA: Πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca οι θρομβώσεις

Πιθανή σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και τα περιστατικά σπάνιας θρόμβωσης εντόπισε η ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων, EMA. Όμως, δεν συνέστησε να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου, ο κίνδυνος είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη της χορήγησης του εμβολίου υπερτερούν έναντι των κινδύνων. Οι πιθανότητες των εμβολιαζόμενων να εμφανίσουν θρόμβους είναι περίπου μία στις 100.000, αναφέρθηκε. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις που οδήγησαν στο θάνατο στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τον εμβολιασμό 34 εκατ. ατόμων. Η Βρετανία, πάντως, συστήνει να χορηγούνται άλλα εμβόλια στα άτομα κάτω των 30 ετών.  

Η ΕΜΑ αποφάσισε ότι οι ασυνήθιστες θρομβώσεις και τα χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου. Οι παρενέργειες αυτές εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και επομένως οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Πάντως, τα περισσότερα περιστατικά διαπιστώθηκαν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. 

Ο κίνδυνος θανάτου από τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο θανάτου από το εμβόλιο, τόνισαν οι ειδικοί της ΕΜΑ. Οι επιστήμονες του οργανισμού είχαν καταγράψει και εξετάσει μέχρι τις 22 Μαρτίου 86 περιστατικά θρόμβων, εκ των οποίων τα 18 ήταν θανατηφόρα, σε 25 εκατομμύρια εμβολιασμένους. Έως τις 4 Απριλίου, τα καταγεγραμμένα περιστατικά θρόμβωσης είχαν αυξηθεί στα 222 ανάμεσα στα 34 εκατ. άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Τα ύποπτα συμπτώματα 

Τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα θρόμβων στο αίμα και χαμηλών αιμοπεταλίων. Εμβολιαζόμενοι και ιατρικό προσωπικό πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια για να εντοπίσουν αυτές τις παρενέργειες. Οι παρενέργειες συνήθως εμφανίζονται στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. 

Σύμφωνα με την ΕΜΑ, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τους θρόμβους περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στο πόδι, επίμονο πόνο στην κοιλιά, σοβαρούς πονοκεφάλους, θολή όραση και μικροσκοπικές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα, πέραν της περιοχής όπου έγινε το εμβόλιο. Όποιος εμφανίζει τα συμπτώματα αυτά, πρέπει να αναζητήσει άμεσα βοήθεια, τόνισαν οι ειδικοί. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι θρόμβοι στο αίμα έχουν διαπιστωθεί στις φλέβες του εγκεφάλου και της κοιλιακής χώρας, καθώς και στις αρτηρίες. 

Η πιθανότερη εξήγηση είναι η ανοσοποιητική απάντηση στο εμβόλιο, η οποία μοιάζει με εκείνη που κάποιες φορές διαπιστώνεται σε ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη. 

Βρετανία: Να προσφέρεται άλλο εμβόλιο στα άτομα κάτω των 30 ετών 

Στα άτομα κάτω των 30 ετών θα πρέπει να προσφέρεται ένα άλλο εμβόλιο αντί για εκείνο της AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους, όπως ανακοίνωσαν οι σύμβουλοι εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν έναντι του κινδύνου, τα άτομα με ιστορικό διαταραχών του αίματος που αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο εάν τα οφέλη ξεπερνούν το ρίσκο και όσοι εμφάνισαν θρόμβους μετά την πρώτη δόση, δεν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. 

H βρετανική αρχή φαρμάκων MHRA κατέγραψε έως τα τέλη Μαρτίου 79 περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο στη χώρα, εκ των οποίων 19 ήταν θανατηφόρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News