Κόσμος Πέμπτη 8/04/2021, 11:59
ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Πόσο πραγματικά κινδυνεύετε από το εμβόλιο της AstraZeneca;

Όλες οι πιθανότητες σε ένα υποθετικό πλήθος 10 εκατομμυρίων εμβολιαζόμενων

Πόσο πραγματικά κινδυνεύετε από το εμβόλιο της AstraZeneca;

Περίπου 1 άτομο σε κάθε 100.000 που εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca θα εμφανίσει θρόμβωση, υπολόγισαν οι επιστήμονες της ευρωπαϊκής αρχής φαρμάκων EMA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι θρόμβοι θα πρέπει να αναφέρονται ως σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου αυτού. 

Τι σημαίνει όμως αυτό; Στη Βρετανία, οι αρχές συνέστησαν να προσφέρεται ένα άλλο εμβόλιο, αντί για εκείνο της AstraZeneca, στα άτομα κάτω των 30 ετών, εάν είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους. 

Έτσι, το BBC «έτρεξε» τα νούμερα για να μετρήσει τους κινδύνους, με βάση ένα υποθετικό πλήθος 10 εκατομμυρίων εμβολιαζόμενων. 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αρχή φαρμάκων, εάν το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγηθεί σε 10 εκατομμύρια άτομα, τότε 40 από αυτούς θα εμφανίσουν θρόμβους και 10 από αυτά τα περιστατικά θα είναι θανατηφόρα.

Με 10 θανάτους στα 10 εκατομμύρια άτομα, η πιθανότητα είναι μία στο ένα εκατομμύριο, υπολογίζει το BBC. Δηλαδή το να πεθάνει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το ίδιο πιθανό με το να πέσει θύμα δολοφονίας μέσα στον επόμενο μήνα ή το να σκοτωθεί σε τροχαίο εάν διανύσει μία απόσταση 400 χιλιομέτρων με το αυτοκίνητό του.

Πώς συγκρίνεται με τον κανονικό κίνδυνο θρόμβωσης;

Περίπου 40 άνδρες και 100 γυναίκες από αυτά τα 10 εκατομμύρια άτομα ίσως να πάθουν θρόμβωση μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς να εμβολιαστούν. Τα περιστατικά είναι συχνότερα ανάμεσα στις πιο νεαρές ηλικίες. Περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς θα αναρρώσουν, αλλά 1 ή 2 θα πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα από την εμφάνιση των θρόμβων.

Η ευρωπαϊκή αρχή EMA έχει δηλώσει ότι θα περίμενε να δει 1 ή 2 περιστατικά θρόμβωσης στα άτομα κάτω των 50 ετών που κάνουν το εμβόλιο έως τα μέσα Μαρτίου, αλλά διαπίστωσε 12, δηλαδή περίπου εννέα φορές περισσότερα από αυτά που περίμενε.

Πώς συγκρίνεται ο κίνδυνος με εκείνος των αντισυλληπτικών χαπιών;

Οι θρόμβοι αυτοί εμφανίζονται συχνότερα ανάμεσα στις έγκυες γυναίκες ή στα άτομα που λαμβάνουν γυναικείες ορμόνες. Για όσους παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με όσους δεν παίρνουν.

Επομένως, το BBC καταλήγει ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca και με το αντισυλληπτικό χάπι είναι παρόμοιος, αλλά τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ανεπαρκή για οριστικά συμπεράσματα.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού;

Εάν ο εμβολιασμός αυτών των 10 εκατ. ατόμων καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα, περίπου 16.000 από αυτούς θα κολλήσουν κορωνοïό (πρόκειται για εκτίμηση με βάση το ρυθμό των κρουσμάτων στη Βρετανία).

Εάν όλοι τους ήταν 60 ετών, περίπου 1.000 ασθενείς θα χρειάζονταν νοσηλεία και 300 από αυτούς θα πέθαιναν. Δηλαδή, πολύ περισσότεροι από τους 10 που θα πέθαιναν από τη θρόμβωση.

Όμως, για τις μικρότερες ηλικίες, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου είναι αρκετά χαμηλότερος. Εάν τα 10 εκατ. άτομα ήταν ηλικίας 40 ετών, οι 16 θα πέθαιναν.

«Επομένως, για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, η επιλογή του να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, ειδικά όταν υπάρχουν τόσες αβεβαιότητες σε όλα αυτά τα στοιχεία», σημειώνει το BBC.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News