Κόσμος Σάββατο 10/02/2024, 15:16
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 2,23 εκατ. λίρες απέκτησε το 2023 ο Sunak

Βρετανία: 2,23 εκατ. λίρες απέκτησε το 2023 ο Sunak

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak αποκάλυψε συνολικό εισόδημα και κεφαλαιακά κέρδη ύψους 2,23 εκατομμυρίων λιρών για το οικονομικό έτος 2022/23, σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που δημοσίευσε η Downing Street αργά την Παρασκευή.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού προήλθαν από κεφαλαιακά κέρδη ύψους 1,8 εκατομμυρίων λιρών, τα υψηλότερα τέτοιου είδους κέρδη που έχει δηλώσει ο Sunak τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο πρωθυπουργός πλήρωσε 508.308 λίρες σε φόρους στην HM Revenue & Customs, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο Sunak, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων, είναι ο πλουσιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αγγλίας και τα προσωπικά του οικονομικά έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με δημόσιο έλεγχο, όπως και εκείνα της συζύγου του, Akshata Murty, κόρης του ιδρυτή του ινδικού γίγαντα λογισμικού Infosys.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει καταστήσει τον πλούτο του πρωθυπουργού θέμα προεκλογικής εκστρατείας σε μια χρονιά που πιθανότατα θα είναι εκλογική, κατηγορώντας τον Sunak ότι δεν έχει επαφή με τους απλούς ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης που έχει εκτοξεύσει το κόστος διαβίωσης. Οι δημόσιες αντιδράσεις σχετικά με το γεγονός ότι η Murty θωράκισε νομικά μέρος του ινδικού πλούτου της από τους φόρους του Ηνωμένου Βασιλείου την οδήγησαν να παραιτηθεί από το λεγόμενο καθεστώς μη κατοικίας της το 2022 και να συμφωνήσει να πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα κέρδη της που προέρχονται από δραστηριότητες ανά την υφήλιο.

Το εισόδημα του Sunak πέρυσι περιλάμβανε 276.218 λίρες σε μερίσματα. Τα επενδυτικά εισοδήματά του και τα κεφαλαιακά κέρδη αφορούν όλα ένα ενιαίο επενδυτικό ταμείο με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους λογιστές της Evelyn Partners. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης εισοδήματα όπως η βουλευτική αποζημίωση και ο μισθός του ως πρωθυπουργός, παράλληλα με τους τόκους από επενδύσεις και αποταμιεύσεις.

Ο Sunak είχε προηγουμένως μια σύνοψη των φορολογικών του δηλώσεων που κάλυπταν τα τρία προηγούμενα έτη, η οποία αποκάλυπτε συνολικά 3,76 εκατομμύρια λίρες σε κεφαλαιακά κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με την τελευταία αποκάλυψη, τα κέρδη αυτά ανέρχονται πλέον σε 5,56 εκατομμύρια λίρες για τα τέσσερα τελευταία φορολογικά έτη.

Εν τω μεταξύ, η περίληψη του φορολογητέου εισοδήματος του Υπουργού Οικονομικών Jeremy Hunt δημοσιεύθηκε επίσης την Παρασκευή, υποδεικνύοντας συνολικές αποδοχές 416.605 λιρών, συμπεριλαμβανομένων των εισοδημάτων και των κεφαλαιακών κερδών, με 117.418 λίρες να καταβάλλονται σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το φορολογικό έτος 2022/23.

Moneryeviw.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Google θα επενδύσει 1 δισ. δολ. σε νέο κέντρο δεδομένων στο Ην. Βασίλειο

Βρετανία: 15 χρόνια στασιμότητας αφήνουν τα νοικοκυριά σχεδόν 10.000 ευρώ φτωχότερα

Βρετανία: Περίοδος χάριτος 12 μηνών σε όσους δεν πληρώνουν τη δόση του στεγαστικού δανείου

Ευθύνες στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει η Βρετανία για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Sunak

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News